Marţi, 10 august, la trei ani de când jandarmii au înecat în gaze şi violenţă protestul diasporei din Bucureşti, în Piaţa Victoriei se anunţă un miting simbolic prin intermediul căruia organizatorii vor să reamintească opiniei publice şi celor în drept că cei vinovaţi de violenţele contra populaţiei civile paşnicie nu au fost pedepsiţi în conformitate cu faptele lor.

„Ieşim în stradă să cerem pedepsirea vinovaţilor pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul şi litera legii şi care să aibă o durată rezonabilă de timp!”, scriu iniţiatorii evenimentului.

Protestul este programat să înceapă la ora 19.00 şi are printre organizatori cunoscute grupuri civice precum Corupţia Ucide, Rezistenţa, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Declic, Ştafeta Steagului UE, Voluntari în Europa, Geeks for Democracy etc.

Protestul a fost notificat şi există protocol cu Primăria Capitalei şi insituţiile statului pentru organizarea lui.

Redăm apelul organizatorilor:

„Au trecut trei ani de când manifestaţia paşnică din 10 august 2018 – Piaţa Victoriei a fost spulberată cu violenţă de către autorităţile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetăţenilor care îşi manifestau în stradă nemulţumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiţiei.

Diasporenii veniţi să protesteze în ţară au fost trataţi de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii şi manipulările de la televizor.
Sebastian Cucoş, Cătălin Şindile, Laurenţiu Cazan, şefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât şi colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiţi pentru violenţele pe care le-au săvârşit în stradă.

Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în războiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.

Legătura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.

Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părţilor implicate fără să facă o percheziţie informatică. Efectul acţiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase şi la soluţionarea cazului superficial, fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi în conformitate cu actele lor.

Giorgiana Hosu, fosta şefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voinţă dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani.

Astăzi, dosarul #10august este redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea şi distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate.

Acesta se va întoarce la procurorii militari unde istoria ne-a învăţat că ajung să zacă dosare istorice chiar şi decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluţie).

Ieşim în stradă să cerem pedepsirea vinovaţilor pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul şi litera legii şi care să aibă o durată rezonabilă de timp!

VREM DREPTATE PENTRU 10 AUGUST!

HAI ŞI TU!”, scriu, pe Facebook, organizatorii evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.