În cea de-a treia apariție video de când a fost reținut pe 23 mai, jurnalistul Roman Protasevici, plângând și cu vânătăi pe față și încheieturile mâinilor, mărturisește rolul său în protestele anti-guvernamentale și îl ridică în slavi pe Alexander Lukaşenko, despre care spune că îl admiră.

Familia și activiștii susțin că este un interviu obținut sub tortură și constrângere. Imaginile sunt greu de privit.

Roman Protasevici a apărut joi într-un interviu difuzat de televiziunea de stat din Belarus. El a admis că a organizat protestele anti-guvernamentale de vara trecută și a mărturist că admiră curajul lui Alexander Lukaşenko și că-l respectă pe cel considerat ultimul dictator al Europei.

Interviul cu Roman Protasevici a fost difuzat pe ecrane gigant în Minsk

Familia susține că tânărul de 26 de ani a fost bătut și torturat în închisoare și că interviul a fost realizat „sub ameninţare”. Mai mult, interviul a fost difuzat pe ecrane gigant în centrul Minskului.

Pe lângă vânătăile de pe față, Protasevici are răni la încheieturile mâinilor iar la final de interviu izbucnește în plâns și spune că vrea să-şi îndrepte greşelile şi să ducă o viaţă liniştită, departe de politică. Despre Lukașenko, Protasevici a spus că „în multe momente s-a comportat ca un om curajos „în ciuda tuturor presiunilor”.

„Au existat momente în care cred că deciziile au fost greșite”, a continuat Protasevici, înainte de a spune că îl respectă „cu siguranță” pe Lukașenko.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.