Peste 10.000 de oameni și sute de vehicule, majoritatea camioane, au blocat centrul capitalei federale a Canadei. Protestul a fost organizat de o parte a camionagiilor transfrontalieri, furioși că trebuie să se vaccineze, pentru a mai putea activa între Canada și Statele Unite, potrivit Digi24.ro. 

Organizatorii spun că acțiunea este una pașnică, dar polițiștii spun că sunt pregătiți pentru demonstrații din partea grupărilor extremiste care vor fi alimentate de acest protest.

Mișcarea a fost numită „convoiul libertăţii”.

Convoiul format din sute de şoferi de camion a ajuns sâmbătă în faţa sediului Parlamentului canadian, la Ottawa. Oamenii sunt furioşi din cauza faptului să sunt obligaţi să se vaccineze pentru a-şi exercita meseria sau să stea în carantină două săptămâni în cazul în care nu se vaccinează.

Protestatarii plănuiesc să rămână în centrul orașului Ottawa, lângă Parlamentul, cel puțin pe durata weekendului și au extins cererile până la eliminarea restricțiilor la nivel național.

„Vrem să fim liberi, să putem decide, vrem speranță – iar guvernul ne-a luat asta”, a spus Harold Jonker, șofer de camion și proprietar al unei companii de transport, pentru BBC, în timp ce conducea prin orașul Brockville, la aproximativ 115 km de Ottawa, vineri.

El a spus că șoferii vor rămâne „o zi, două, cinci, cât va fi nevoie”, până când se va renunța la aceste măsuri și „oamenii se vor putea întoarce la muncă”.

Unii protestatari au dansat pe mormântul Eroului Necunoscut, spre furia veteranilor și au lansat chiar amenințări directe la adresa premierului liberal Justin Trudeau, dar și a unor parlamentari, motiv pentru care poliția a fost în alertă. De aceea, poliția a evacuat familia premierului spre o destinație secretă. La rândul său, șeful guvernului a condamnat apelurile la violență.

Oficiali din transporturi spun pe de altă parte că spre deosebire de protestatari, 90 la sută dintre șoferi au schema completă de vaccinare.

Acest miting la Ottawa încheie un marş care a început, la începutul acestei săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.