Diaspora Europeană, grupare civică care a întreprins și întreprinde numeroase acțiuni împotriva mafiei lemnului, a transmis un memoriu principalilor exponenți de la nivel politic în care li se detaliază o serie de agresiuni comise de reprezentanții unor companii care se ocupă de exploatarea materialului lemnos. 

Potrivit informaţiilor furnizate de Podul.ro, Diaspora Europeană a precizat că în data de 27 martie a descoperit 2 camioane supraîncărcate cu material lemnos. Unul dintre activiștii civici care au participat la acțiune a fost agresat de șoferul unuia dintre camioane. La un moment dat, șoferul a încercat să-l împingă pe respectivul activist civic pe șosea, în fața altui camion care era în trecere, ceea ce reprezintă fără doar și poate o tentativă de omor. 

Vedeți secvența video de la minutul 1:30:

În acest context, Diaspora Europeană a anunțat că a depus o serie de plângeri penale, dar a considerat că este necesară și adresarea memoriului către principalii exponenți de la nivel politic. 

„În urma controlului efectuat de cei de la I.S.C.T.R., șoferii camioanelor refuză cântarul. Aceștia sunt sancționați conform legii pentru refuz de cântar, se rețin plăcuțele de înmatriculare, astfel camioanele sunt imobilizate până la punerea în legalitate, urmând ca luni să se facă cubajul și să se transbordeze marfa. Totodată, pentru camionul de la Orăștie, domnii de la I.S.C.T.R. au descoperit intervenția asupra tahografului între punctul de încărcare și momentul controlului, șoferul fiind sancționat cu amendă în valoare de 9000 lei”, a mai precizat Diaspora Europeană în legătură cu acțiunea de pe 27 martie.

În cele ce urmează, redăm textul integral al memoriului, în care Diaspora Europeană a relatat pe larg despre alte agresiuni comise împotriva activiștilor civici de reprezentanții companiilor care exploatează materialul lemnos, de menționat fiind că autoritățile au abordat unul dintre cazuri într-un mod realmente batjocoritor: 

„Oamenii civici atacați de un grup infracțional organizat

Azi, 23 Aprilie 2021, grupul civic Diaspora Europeană a depus/trimis un memoriu autorităților române. Acest memoriu este despre atacul suferit de membrii grupului în contextul acțiunilor civice desfășurate în teren ❗️

Autoritățile române cât și liderii guvernării actuale au acum baza legală pentru începerea urmării penale a suspecților pentru: tentativă de omor, constituirea unui grup infracțional, loviri și alte violențe, amenințări și injurii ❗️

La momentul acțiunilor s-au depus și plângeri penale la autoritățile locale. Am considerat că trebuie și autoritățile române să știe cazul. Le-am trimis/depus/înmânat memoriul de mai jos cu dovezile aferente, de aceea am considerat că trebuie făcut și public. Acum o să vedem cu toții ce măsuri legale se impun ⁉️

Memoriul a fost trimis către :

⚠️ Prim-Ministrul României Florin Cîțu

⚠️ Vicepremierul României Dan Barna

⚠️ Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban

⚠️ Președintele Senatului Anca Dana Dragu

⚠️ Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode

⚠️ Ministrul Justiției Stelian Ion

⚠️ Procurorul General al României Gabriela Scutea

⚠️ Procurorul Șef DNA Crin Nicu Bologa

⚠️ Procurorul Șef DIICOT Oana Daniela Patu

⚠️ Șeful Poliției Române Eduard Miritescu

⚠️ Europarlamentarul Rares Bogdan

⚠️ Europarlamentarul Dacian Ciolos

Membrii grupului civic „Diaspora Europeană” au organizat, în data de 27.03.2021, o acțiune civică în zona orașului Orăștie, județul Hunedoara.

În parcarea de la Petrom, Orăștie, au fost depistate de către aceștia două camioane supraîncărcate cu masă lemnoasă. Camioanele s-au pus în mișcare pe Autostrada A10. O echipă a grupului a sunat la 112 pentru a reclama suspiciune de supratonaj și a pornit în urma primului camionului.

După apelul la 112, se dă drumul la live. După 4 minute de la pornirea live-ului, probabil dându-și seama că este urmărit, șoferul oprește camionul pe autostradă, la kilometrul 328. Echipa noastră oprește, de asemenea, pentru a împiedica șoferul să comită și alte ilegalități. Șoferul a coborât din mașina și s-a îndreptat spre cabina camionului. În momentul în care membrii echipei ajung lângă șofer, acesta începe să devină agresiv, atât fizic, cât și verbal. Unul dintre colegi încearcă să păstreze distanța și îi spune șoferului să nu se apropie de el, dar acesta continuă să fie agresiv. Mai mult, începe să le adreseze injurii membrilor grupului.

La un moment dat, șoferul vine spre mașina echipei, moment în care îi dă peste mână colegului care filmează, astfel încât acesta scapă telefonul pe jos. Profitând de faptul că telefonul este căzut, îl prinde pe unul dintre colegi de mână și îl trântește în șanț (min 5) Un alt coleg din echipă apelează serviciul 112 si reclamă faptul că au fost agresați.

După acest atac, șoferul continuă să fie agresiv și încearcă să îl împingă pe unul dintre colegi pe șosea, în fața altui camion care era în trecere (min 5, sec 57 ) Echipa nu se lasă intimidată și continuă să filmeze, astfel încât să nu îl lase pe șofer să își ia magnetul de pe cutie. În acel moment sunt din nou atacati.

Citește mai multe detalii despre acest subiect, aici 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.