Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat că vaccinarea, care este un act medical, nu trebuie comparată cu Sfânta Împărtășanie, care ține de latura spirituală.

El a declarat, la Digi24, că acei clerici care se opun vaccinării și care spun că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie” au demobilizat mulți credincioși.

Vasile Bănescu, care s-a vaccinat împotriva COVID-19, spune că nu există niciun conflict între știință și credință, iar oamenii ar trebui să se informeze de la medici atunci când vine vorba de sănătate.

„Se confundă panurile cu un preț nefiresc și dureros. Mi se pare că un astfel de messaj a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși, a fracturat un dialog firesc, fie el și mental, între oamenii credincioși și oamenii dintr-o sferă științifică. Acest conflict este fals. Nu există conflict real între credință și știință”, a adăugat el.

„Eu știu că foarte mulți oameni credincioși s-au vaccinat. Suntem pe drumul ieșirii din pandemie și cred că până la urmă acești oameni sceptici vor înțelege că vaccinul nu-ți face rău și că trebuie să te sfătuiești cu medicul în privința profilului tău medical. E firesc să faci asta, așa am făcut și eu”, a spus Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române mai spue că s-a „cutremurat” atunci când a auzit unii clerici spunând că Sfânta Împărtășanie ține loc de vaccin.

El spune că aceștia nu doar că se înșală profund, dar comit fără să vrea un fel de sacrilegiu.

„Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin.

Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”, mai spune Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al BOR a fost invitat duminică la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.