Grupurile civice Reset, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei şi Împreună pentru A8 îi solicită preşedintelui PNL, Ludovic Orban, să retragă sprijinul acordat de PNL lui Costel Alexe, şeful Consiliului Judeţean Iaşi, şi Mihai Chirica, primarul Iaşului.

„Autosuspendarea din partid este o insultă şi demonstrează încă o dată că cei doi politicieni pun mai presus de toate interesul personal şi imaginea de partid. În plus, decizia autosuspendării nu există în statutul PNL şi nu produce efecte. Aşadar, dle Orban, aşteptăm să ‘se mişte rotiţe’… mai mari!”, au transmis organizaţiile civice.

Mai jos, redăm apelul public lansat de societatea civilă:

Stimate domnule Ludovic Orban,

Vă supunem atenţiei situaţia deosebit de gravă de la Iaşi, generată de acţiunile a doi membri PNL care deţin poziţii publice cu vizibilitate naţională.

Domnii Costel Alexe şi Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, respectiv primarul municipiului Iaşi, membri ai PNL, sunt în prezent inculpaţi în trei dosare penale: nr. 7254/P/2019/ – DNA, Serviciul Teritorial Iaşi (Mihai Chirica – inculpat la 27 ianuarie 2021), nr. 21D/P/2021 – DIICOT Iaşi (Mihai Chirica – inculpat la 27 aprilie 2021), dosar DNA (Costel Alexe – inculpat la 27 aprilie 2021).

Cei doi au primit girul şi suportul dvs. public pentru a candida la poziţiile pe care le-au ocupat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, în pofida unei opoziţii locale ce contesta în principal profilul moral al candidatului Mihai Chirica.

Judeţul şi municipiul Iaşi se află într-un blocaj moral, politic şi administrativ, precum şi într-o criză de imagine, la care şi poziţiile dvs. anterioare au contribuit substanţial.

În urma inculpării, nici preşedintele CJ Iaşi şi nici primarul municipiului Iaşi nu mai pot fi consideraţi parteneri credibili în niciun tip de negociere politică locală, regională, naţională sau internaţională, pe termen scurt, mediu, sau lung, situaţie ce generează prejudicii consistente comunităţii ieşene, în ansamblul acesteia.

Imaginea publică a celor doi este iremediabil afectată, consecinţă a acestor dosare penale recente, dar şi urmare a unei serii de acţiuni politice şi administrative personale, cu un amplu ecou negativ în opinia publică.

Ca politician cu experienţă, cunoaşteţi prea bine că deschiderea unui dosar penal cu dovezi evidente nu mai poate permite unui personaj care ocupă o demnitate publică să-şi mai continue activitatea spre binele comunităţii. Umbra îndoielii şi a contestării va întuneca orice acţiune, totul în defavoarea intereselor comunităţii.

Dumneavoastră personal aţi fost într-o situaţie similară în urmă cu mai mulţi ani, aţi făcut un pas în spate şi v-aţi pus la dispoziţia organelor de cercetare atunci când justiţia a pornit o acţiune penală.

Prin urmare, prin intermediul acestui Apel vă solicităm public retragerea sprijinului politic acordat de PNL domnilor Costel Alexe şi Mihai Chirica pentru poziţiile administrative pe care le ocupă momentan.

Cunoaştem prea bine faptul că retragerea sprijinului politic nu va avea drept consecinţă pierderea poziţiilor administrative ocupate în prezent de cei doi, dar poate fi un prim pas în deblocarea situaţiei înjositoare din Capitala Moldovei. Normalizarea situaţiei de la Iaşi nu poate avea loc decât prin retragerea din cele două poziţii administrative, urmate de noi alegeri locale.

Este singurul mod prin care comunitatea ieşeană poate ieşi de sub spectrul umilinţei de a fi condusă de doi inculpaţi penal, lipsiţi de orice credibilitate, de orice statură morală pentru a promova sau apăra interesele acesteia.

În cazul în care, totuşi, veţi alege să continuaţi cu aceşti lideri locali, judeţul Iaşi şi municipiul Iaşi vor fi condamnate să poarte stigmatul unor persoane interesate doar de binele personal şi politic, nu de cel comunitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.