Asocierea de firme Daroconstruct – Conest SA – Artehnis și Geprocon SA și-a adjudecat un contract de aproape 3,7 milioane de euro pentru asfaltarea drumurilor din comuna Timișești, județul Neamț, în urma unei selecții de oferte.

Comuna de lângă Târgu Neamț este condusă de Vasile Mărculeț, un fost pesedist care în august anul trecut, înainte de alegerile locale când a obținut un nou mandat, a trecut la PNL, anunță Newsmaker.ro 


Foto: afișe electorale ale primarului Vasile Mărculeț din Timișești, Neamț. În afișul PNL este alături de Mugurel Cozmanciuc, liderul PNL Neamț; Sursa: ziartarguneamt.ro

Cine sunt firmele din asociere.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Arthenis este deținută de Ciprian-Ilie Cozmanciuc, de 37 de ani, fratele lui Mugurel Cozmanciuc, liderul PNL Neamț.

De altfel, în 2010, firma Arthenis se numea Eastern Publishing SRL și era deținută de Mugurel Cozmanciuc. În martie 2010, el a cedat firma către Ciprian Cozmanciuc și Oltea Cozmanciuc.

Firma controlată de frații Cozmanciuc a început să câștige contracte cu statul cu 6 zerorui abia în acest an, după venirea PNL la putere. Din 2015 pânâ în 2021, firma celor doi frați liberali figurează în SEAP doar cu contracte de mai mici dimensiuni, de ordinul sutelor de mii de lei.

Compania Conest SA din Iași este deținută de omul de afaceri Viorel Cozma. Firma are mai multe contracte cu primăria Iași. La Conest SA a lucrat, înainte de a fi primar, chiar Mihai Chirica, edilul din capitala Moldovei, trecut de la PSD la PNL. De altfel, una dintre vilele din declarația de avere a lui Chirica și pentru care este verificat de ANI a fost construită de Conest SA. Detali aici.

Celelalte firme din asociere, Daro Construct și Geprocon, sunt controlate de afaceristul ieșean Giani Canschi, cu peste 99 %, și respectiv, peste 97 %. 

Despre afaceristul Giani Canschi, presa ieșeană scria că devenise abonat al contractelor publice din Iași pe vremea fostului baron PSD de Iași, Maricel Popa. Vezi aici.


Foto: fostul președinte al CJ Iași, Maricel Popa (PSD) și afaceristul Giani Canschi; Sursa: stireadeiasi.ro

Cine e Mugurel Cozmanciuc, liderul PNL Iași.

Este unul dintre tinerii liberali crescuția sub aripa lui Relu Fenechiu, fostul lider al PNL Iași, condamnat pentru corupție.


Foto: deputatul liberal Mugur Cozmanciuc, liderul PNL Neamț; Sursa: Facebook

În februarie 2021, Cozmanciuc a fost trimis în judecată și el de către procurorii DNA Bacău pentru trafic de influență.

Rechizitoriul pe care îl găsești aici conține o interceptare cu Sorin Emanoil Ciufudean, un om de afaceri din Bistrița, acuzat de procurori că i-ar fi dat mită 500.000 de lei lui Mugurel Cozmanciuc astfel încât să fie numit șef la Apele Române un director agreat de omul de afaceri. Ciufudean avea contracte cu Apele Române și era interesat să aibă un om la conducerea instituției publice, potrivit rechizitoriului DNA.

Avea interesul ca această funcție să fie ocupată de o persoană pe care să o poată controla pentru a-și asigura atât obținerea de contracte, cât și decontarea lucrărilor efectuate (în cuvintele sale „Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb. Înțelegi…A lu ăla care îl pui. Adică trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul)”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit rechizitoriului, Ciufudean i-ar fi dat mită liberalului Cozmanciuc, prin intermediul lui Vlad Marcoci, un fost director la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret, fost numărul 2 în PSD Neamț și ex-consilier al liderului PSD Neamț, Ionel Arsene. Marcoci s-a certat însă cu Arsene și a vrut să îl contra-candideze la șefia CJ Neamț.

Potrivit rechizitoriului DNA, pe vremea guvernării PSD, Marcoci și Ciufudean ar fi tras sfori, astfel încât Marcoci să ajungă director la Apele Române. După căderea Guvernului Dăncilă, instalarea Cabinetului Orban și numirea lui Costel Alexe ca ministru al Mediului, Marcoci și Ciufudean ar fi încercat să-și impună un om la șefia Apelor Române. Așa i-ar fi dat mită lui Cozmanciuc de la PNL, care îi asigurase că are influență la colegul lui de partid, ministrul Mediului Costel Alexe, potrivit procurorilor DNA.

În perioada noiembrie-decembrie 2019, Ciufudean Sorin Emanoil și Marcoci Vlad erau convinși de influența pe care Cozmanciuc Corneliu Mugurel o avea asupra lui Alexe Costel, ministrul mediului, apelor și pădurilor, influență ce nu a fost infirmată de Cozmanciuc Corneliu Mugurel pe parcursul discuțiilor purtate cu Marcoci Vlad”, se arată în rechizitoriul DNA.

Aceasta în condițiile în care soția lui Cozmanciuc, Roxana Teodora, era șefă de cabinet la un secretar de stat din Ministerul Mediului. În plus, atât Cozmanciuc, cât și Alexe sunt considerați în zona Moldovei ca fiind oameni ”crescuți” de fostul lider PNL Iași, Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, dublu condamnat penal pentru corupție.

Până la urmă, directorul agreat de Ciufudean și Marcoci nu a mai fost numit la șefia Apelor Române, Ionel Arsene a fost reales la șefia CJ Neamț, iar Costel Alexe a ajuns șeful Consiliului Județean Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.