Zeci de persoane aparţinând comunităţii etnice rome din România figurează printre sutele de migranţi din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande cu pluta din Mexic în Texas, pentru a cere azil, relatează miercuri agenţia de presă Reuters.

Conform presei din România, mulţi migranţi români zboară ca turişti de la Paris la Ciudad de Mexico, întrucât nu au nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Apoi, contrabandiştii îi duc cu autobuzul la graniţa cu SUA, unde traversează Rio Grande cu barca sau cu pluta, scrie agenţia britanică de presă.

Zeci astfel de persoane au trecut graniţa dintre Mexic şi SUA, în sudul Texasului, în ultimele săptămâni pentru a cere azil, evidenţiind originile îndepărtate ale unora dintre migranţii care au contribuit la faptul că arestările la graniţă din ultimele luni au atins un nivel record în ultimii 20 de ani.

Reporteri ai agenţiei de presă Reuters au fost în mai multe rânduri martori ai traversării fluviului Rio Grande de către grupuri de migranţi, pe plute, în luna mai. Migranţii cu care au discutat jurnaliştii de la Reuters au spus că au fugit din România din cauza rasismului şi că vor să ceară azil în SUA.

Romii sunt cea mai mare minoritate etnică din Europa şi au o lungă istorie de excluziune socială şi discriminare, scrie agenţia de presă citată.

Pe parcursul a trei săptămâni, aproape 200 de români, în grupuri familiale extinse de 10-15 persoane, au traversat graniţa cu SUA în diferite puncte de-a lungul graniţei cu Texasul, potrivit unui fotoreporter Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.