Prințul-asasin de urși Josef-Emanuel de Liechtenstein (foto stânga) este acuzat că a ucis unul dintre cei mai mari urși bruni din Europa pentru a lua trofeul de aur. Ursul Arthur, în vârstă de 17 ani, sănătos, considerat unul dintre cei mai mari din specia sa a fost împușcat în România pe 13 martie.

Cel care a facilitat uciderea ursului a fost Marcos Barna, șeful Asociației de Vânătoare din Ojdula. Potrivit jurnaliștilor de la Puterea, Marcos Barna este chiar unchiul ministrului UDMR al mediului, Tanczos Barna, care acum, la fel ca Cîțu ieri (video via Ion Cristoiu mai sus), îl acoperă pe ucigașul austro-lichtensteinez din Carpați

De scandalul uriaș declanșat de împușcarea ursului Arthur de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein nu este străin ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, care are cunoștință de toate dedesubturile acestei vânători, scriu ziariștii Puterea.

Barna Tanczos: Nu știu dacă, nu știu dacă, nu știu dacă… dar totuși ce ascunzi…

„Nu știu dacă era vorba de acel urs sau nu, nu știu dacă cobora (în localități – n. red.) sau nu, nu știu dacă extragerea s-a făcut cu respectarea legii (…) Nu știu care este persoana care poate spune despre un urs sau cerb sau mistreț că este cel mai mare din țară. Acea persoană, clar, are puteri supranaturale (…) Nu știu dacă era cel mai mare sau era cel mai mic (urs – n. red.), dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță. Aștept finalizarea anchetei”, a declarat ieri ministrul Mediului, Barna Tanczos, la fel ca Cîțu.

Unchiul cere, nepotul aprobă… și ursul Arthur a ajuns la un prinț austro-lichtensteinez

Toate aceste declarații alambicate și cu substrat ale ministrul Barna Tanczos sunt doar praf în ochi și o modalitate elegantă de mușamalizarea cazului.

De ce? Foarte simplu. Ministrul Tanczos Barna nu este străin de acest caz. Fondul de vânâtoare unde a fost împușcat ursul Arthur de către prințul austriac este deținut și administrat de către Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Botos” din localitatea Ojdula, județul Covasna.

Pentru această asociație, Barna Tanczos a emis ordinul de derogare pentru împușcarea unei ursoaice care produsese pagube în zonă. Însă, ceea nu spune ministrul Mediului este faptul că președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Botos” Ojdula unde a fost ucis ursul Arthur este Markos Barna (foto stânga), nimeni altul decât unchiul ministrul Tanczos Barna.

Practic, a fost o afacerea în familie: unchiul Barna a solicitat derogare pentru împușcare, iar nepotul Barna a aprobat. Adică o mână spală pe alta și ambele fața familiei Barna!

Rămâne de văzut dacă prințul austriac va spune autorităților române sau austriece cât a plătit în plus pe lângă cei 7.000 de euro pentru împușcare ursului și către cine au mers banii!, conchid jurnaliștii Puterea.

ActiveNews a informat ieri în premieră că Iohannis a fost premiat de tatăl prințului care l-a ucis în Covasna pe Arthur, cel mai mare urs din Europa. Josef-Emanuel de Liechtenstein este fiul lui Nikolaus de Liechtenstein care i-a dat lui Iohannis anul trecut premiul cu numele bolșevicului Kalergi. Mulțumim colegilor de presă care și-au adus aminte de acest eveniment după publicarea articolului nostru.

Așa cum am informat și ieri, conform acuzației organizațiilor Agent Green (România) și VGT (Austria), nu ursul problemă a fost împușcat (o femelă, mai degrabă un animal mic), ci un urs brun impunător, de 17 ani, aflat într-o regiune protejată din Munții Carpați. transmite publicația austriacă Krone.at, citată de SmartRadio.

Am vizitat fermierul care a raportat problema ursului – iar animalul problematic este încă acolo. Din câte știm, prințul din Stiria a obținut permisiunea de a-l împușca, dar s-a orientat către un altul, considerat un trofeu valoros. Se realizează acum cercetări, spune Gabriel Paun, președinte „Agent Green”.

L-am intervievat și pe bărbatul care ar fi organizat vânătoarea locală, despre care se spune că ar fi fost împreună cu prințul în timpul vânătorii, dar a spus doar: „Fără comentarii”. Dar nu neagă că vânătoarea a avut loc, scriu reporterii austrieci care s-au deplasat imediat la fața locului.

Rezultatele anchetei ar trebui să fie disponibile în câteva zile. Oficialii au investigat marți posibila scenă a crimei.

Prințul din Liechtenstein a fost solicitat de mai multe ori de către „Krone” pentru comentarii. Dar prințul tace.

Multe întrebări fără răspuns

Mihai Drăgan a confirmat pentru Krone.at că Ministerul a deschis o anchetă. Multe întrebări rămân fără răspuns: potrivit lui Drăgan, Ministerul acordă un permis special pentru un urs, iar vânătorii locali se ocupă apoi de împușcare. Cum a primit prințul din Stiria permisiunea de a trage în România? Cum poate un trăgător experimentat să „confunde” un animal mic de sex feminin cu un „gigant” masculin? Și de ce medicul nu răspunde la întrebări?

Oficialii austrieci consideră că prințul Emanuel trebuie să plătească pentru vânătoarea care „amintește mai mult de Evul Mediu”

„În România, moartea celui mai mare urs brun din țară, împușcat de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein în martie, are consecințe penale: așa cum a anunțat procurorul județului Covasna joi dimineață, s-a inițiat o anchetă penală asupra cazului – sub suspiciunea de braconaj și utilizarea ilegală a armelor.”, transmite și Salzburger Nachrichten citat de SmartRadio.

Sute de români și-au exprimat indignarea față de împușcarea ursului brun „Arthur” prin intermediul ratingului Google al castelului Riegersburg din Stiria, aflat în proprietatea prințului. Destinația populară a primit brusc multe ratinguri de o stea – „pentru Arthur, din România” a fost cel mai frecvent comentariu. Evaluarea castelului din Stiria a scăzut mult în doar câteva ore.

„Dacă în calitate de vânător nu ești capabil sau nu dorești să diferențiezi un urs mic de cel mai mare urs din Europa, este posibil să fie momentul potrivit pentru a-ți preda permisul de vânătoare”, a declarat Alex Pinter, deputatul din Stiria, într-o emisiune de televiziune. Trebuie suportate consecințele dacă acuzațiile împotriva „prințului stirian” se dovedesc a fi adevărate: „Pentru că asta nu are nicio legătură cu vânătoarea responsabilă și umană – vânătoarea de trofee face parte dintr-o vânătoare care amintește mai mult de Evul Mediu decât de secolului XXI”., mai transmit sursele citate.

SmartRadio mai informează că a fost deschis dosar penal pentru braconaj și uz nelegal de armă în cazul ursului Arthur, ucis de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

Poliția Județeană din Covasna s-a autosesizat în cazul ursului Arthur, ucis de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein și a deschis un dosar penal pentru infracțiunile de braconaj și uz nelegal de armă. Momentan, cercetările sunt in rem.

Dimensiunile lui Arthur îl transformaseră într-o țintă pentru vânătorii de trofee, de obicei persoane extrem de bogate și bine conectate, care plătesc sume uriașe de bani pentru a ucide mamifere mari, pentru ceea ce ei consideră „sport”.

„Măsurătorile carcasei lui Arthur arată că a obținut 593 – dintr-un posibil 600 – pe scara folosită de vânătorii de trofee”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

„Un asasin, prinț de mâna a doua”

Indignați de vestea uciderii ursului Arthur, sute de români dar și străini au lăsat comentarii pe paginile de Facebook, Google sau de Tripadvisor ale a Castelului Riegersburg deținut de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, cel acuzat că a împușcat cel mai mare urs brun din România, adaugă sursa citată. Utilizatorii platformei de socializare lasă comentarii dure la adresa prințului, pe care îl numesc „criminal”, „asasin”, „om fără demnitate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.