Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a declarat, sâmbătă, că partidul AUR, surpriza alegerilor parlamentare din 2020, a apărut pe „refrenul” că România „trebuie scoasă de sub influenţa nefastă a Occidentului”. În ceea ce priveşte interesele cui le-ar servi AUR, Tomac a precizat că acesta este singurul partid din România căruia ediţia în limba română a agenţiei ruse de ştiri Sputnik îi alocă în mod constant spaţii întregi şi îi „elogiază activitatea”.

După ce a intrat în Parlament anul trecut, AUR, condus de George Simion şi Claudiu Târziu, s-a remarcat ca un partid anti-sistem şi a fost acuzat de diverşi politicieni şi jurnalişti ca făcând jocurile Rusiei în România şi Republica Moldova.

În continuare, redăm mesajul integral al lui Tomac, postat pe pagina sa de Facebook:

Este sau nu AUR un proiect al Federaţiei Ruse? Sunt întrebat în mod constant de unde a apărut AUR şi ce urmăreşte. Ştiu că mulţi dintre susţinătorii acestui partid s-au lipit din mers de acest proiect, pentru că li se spune ce vor să audă. Suntem o ţară superbă, dar furată de străini. Occidentalii ne vor sărăci.

Ne sunt impuse reguli din afară şi noi nu decidem nimic. Am fost o ţară fără datorii în comunism, acum suntem la mâna străinilor. Într-un cuvânt, tezele diseminate sunt: România este o colonie, iar românii sunt folosiţi şi nu decid nimic. Pe acest refren este clădită o mişcare politică cu agendă subtilă care bate într-o singură direcţie – România trebuie scoasă de sub influenţa ‘nefastă’ a Occidentului care ne vrea răul.

Un proiect născut în urmă cu un an, care a eşuat la alegerile locale, dar a reuşit în plină pandemie, cu un mesaj agresiv anti-restricţii, să aducă în jurul său exact electoratul care aştepta ca cineva să-i spună că răul vine din afară şi se manifestă prin virusul creat de străini, cu scopul de a ne elimina. Discursul urii amestecat cu teme antioccidentale şi nostalgia după comunism au atras un public captiv tezelor conspiraţioniste fără multă bătaie de cap.

Având în spate o maşinărie eficientă din punct de vedere tehnic, prin instrumentele (ilegale) care sunt conexe platformei Facebook, ce reuşesc să alimenteze în mod automat exact publicul vizat după profilul descris mai sus. Români care, din motive justificate sau nu, au acumulat multe nemulţumiri şi se agaţă de mitul ‘salvatorului’ care luptă cu străinii. Cât despre instrumentele folosite, sper că ele fac parte dintr-o investigaţie a statului, pentru că refuz să cred că, pe viitor, va putea oricând o fabrică de troli să submineze democraţia şi să ne influenţeze direcţia spre care mergem.

Revenind însă la întrebarea cui serveşte AUR şi dacă este sau nu un proiect rusesc, vă las pe dumneavoastră să decideţi, dar cel puţin merită făcută, în mod onest, o analiză fără explicaţii sofisticate.

Portalul Sputnik finanţat de Guvernul Federaţiei Ruse, în ediţia editată în limba română, scrie din 2015 până în prezent în termeni pozitivi despre un singur personaj care promovează unirea R. Moldova cu România.

Iar AUR este singurul partid din România căruia îi alocă constant spaţii întregi şi îi elogiază activitatea.

Cunosc bine cum acţionează Rusia şi nu cred niciodată în coincidenţe, tocmai de aceea ridic această întrebare şi vă invit să parcurgeţi întreaga colecţie de titluri din Sputnik pe care am selectat-o, articole apărute din 2015 până în prezent, şi să trageţi dumneavoastră concluziile.

Reamintim faptul că la ultimele alegeri parlamentare PMP şi Pro România nu au trecut pragul electoral. PMP a primit 4,82% din voturi la Camera Deputaţilor şi 4,93% la Senat, în timp ce Pro România a obţinut 4,09% la Camera Deputaţilor şi 4,13% la Senat.

AUR a intrat în Parlament cu un rezultat istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.