Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a făcut noi declarații controversate, de data aceasta referitoare la președintele Rusiei, Vladimir Putin, anunță Ziare.com. 

Într-o emisiune la Radio Dobrogea, ÎPS Teodosie critică faptul că românii îl văd pe liderul de la Kremlin ca fiind un ”răufăcător”, deși este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte Athos şi la Ierusalim.

”Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor.

Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat arhiepiscopul Teodosie.

Poziția B.O.R. este că Teodosie vorbește în numele lui și nu ia nicio măsură 

„Asa cum deja se ştie, arhiepiscopul Teodosie obişnuieşte să se pronunţe „sui generis” inclusiv pe unele teme extrabisericeşti. În virtutea autonomiei eparhiale pe care alege să o folosească uneori în mod original, are desigur dreptul să se exprime public pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal.

BOR comunică public în plan decizional şi pe teme fundamentale doar prin Sfântul Sinod şi prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh”, a precizat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, într-un răspuns dat jurnaliștilor de la Adevărul, care au solicitat o poziţie oficială a bisericii. Acesta a adăugat că Arhiepiscopia Tomisului poate da cel mai bine explicaţiile necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.