În Piaţa Victoriei – loc unde sute de mii de oameni cereau demisia guvernului Grindeanu după adoptarea OUG 13 -, se anunţă un nou protest promovat de comunitatea Declic şi de una dintre organizaţiile civice implicate activ în protestele #Rezist.
Mai exact, Declic şi Corupţia Ucide transmit că vineri, 25 iunie, de la ora 19.00, în faţa Palatului Victoria va avea loc un protest prin care se cere coaliţiei PNL-USRPLUS-UDMR să elimine pensiile speciale.
Redăm comunicatul celor două organizaţii:
Hai şi tu la cea mai mare coregrafie a verii, să le transmitem împreună politicienilor: ”Tăiaţi pensiile speciale!”
– Aşa o să arate, din satelit, coregrafia pe care o plănuim pentru vineri, 25 iunie, de la ora 19.00.

Avem nevoie de zeci de oameni ca tine, care să ţină mesajul scris pe pancarte uriaşe, de 30 de metri lungime. Înscrie-te la eveniment şi adu-ţi cu tine prietenii!
Vom umple Piaţa Victoriei, dar vom avea grijă să păstrăm distanţa regulamentară. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât mesajul nostru se va vedea mai bine.
Fiecare dintre noi va ţine o parte din mesaj şi vom realiza o coregrafie împreună.
– De ce facem asta? Ca să le cerem guvernanţilor să treacă la treabă şi să facă un proiect de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale, pe care să îl trimită la Parlament până la vacanţă! Să elimine măcar pensiile pentru care CCR a dat undă verde, va fi un prim pas spre normalitate.
– Te aşteptăm vineri, 25 iunie, în Piaţa Victoriei, să le spunem guvernanţilor ”Tăiaţi pensiile speciale!”
– Acţiunea face parte din campania ”Eliminaţi pensiile speciale!”. Dacă nu ai semnat petiţia, o poţi face aici: https://go.declic.ro/ps-event
Redăm şi argumentele invocate de societatea civilă pentru eliminarea pensiilor speciale:
„Peste 185.000 de români încasează lunar pensii speciale. [1] Cea mai mare astfel de indemnizaţie este de 77.000 de lei lunar. Din acest privilegiu ar putea fi plătite 100 de pensii minime.
Inclusiv CCR a spus că 7 din principalele 8 tipuri de pensii speciale pot fi eliminate, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 10 ani. Doar pentru eliminarea pensiilor magistraţilor ar trebui găsită de către parlamentari o altă soluţie. [2]
Astfel că, un proiect de lege serios, trecut prin Parlament de actuala majoritate, ar putea elimina în 2021 pensiile speciale. În acest an, în care avem bani puţini la buget şi majoritatea categoriilor sociale au fost afectate, pensiile speciale reprezintă o batjocură la adresa cetăţenilor. Pensiile nu au fost mărite, salariile bugetarilor au fost plafonate, alocaţiile pentru copii nu au crescut cu 50%, dar pensiile speciale sunt în continuare plătite lunar.
Eliminarea pensiilor parlamentarilor nu poate fi considerată o soluţionare a problemei, ele reprezintă un procent infim din totalul pensiilor speciale: 1,38%.
120.000 de membri Declic i-au cerut preşedintelui, în starea de urgenţă, plafonarea pensiilor speciale. Preşedintele Klaus Iohannis nu a răspuns solicitării şi a menţinut aceste privilegii necuvenite, deşi putea direcţiona banii către un fond de solidaritate în vremuri de covid”.