Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat, joi, într-o conferință de presă desfășurată la Palatul Victoria, că de 1 iunie nu revenim total la normalitate şi că aşteaptă propuneri de relaxare a măsurilor de la miniştri.

“1 Iunie nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un prim pas”, a afirmat Florin Cîțu, după ce a participat la prima ședință a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie, în contextul pandemiei de Covid-19.

“A fost o întrunire pe care o aștept de un an de zile. O campanie de vaccinare de succes aduce și normalitatea în România”, a mai spus premierul.

“Este un plan de măsuri care arată cum vom revenim la normalitate. Vom arăta ce vom face când vom avea o rată de vaccinare de 35%. Nu revenim la 1 iunie la sută la sută, dar va fi un prim pas, când vom avea o rată de vaccinare de 35%”, a adăugat acesta.

“Am fost închiși, anul trecut, două luni și nu am revenit la normalitate. Deci, nu aceasta este soluția. Soluția este să ne vaccinăm”, a precizat premierul.

“După ce ne vaccinăm, vom renunța și la mască. Avem o țintă de 35%. Trebuie să ne gândim să renunțăm la mască după ce vom avea 10.000.000 de persoane vaccinate”, a mai spus Florin Cîțu.

După un an și o lună de pandemie se discută oficial despre revenirea la normalitate. La Palatul Victoria autoritățile implicate în gestionarea crizei sanitare pregătesc noi măsuri de relaxare.

Câteva vor intra în vigoare chiar la începutul verii. De la 1 iunie am putea renunța la mască pe plaja, au anunțat guvernanții, în discuții neoficiale. Oficial, au spus că am putea renunța la mască, de tot, abia după ce 10 milioane de români vor fi vaccinați.

„1 iunie este o dată pe care vă rog să n-o supraevaluați”, a atras atenția și seful statului.

Discuția de la Guvern a durat o oră, timp în care ministerele și instituțiile implicate în gestionarea epidemiei au făcut propuneri de măsuri de relaxare pentru aceasta vară.

De exemplu, s-a discutat despre relaxarea măsurilor pentru orașele în care rata de vaccinare este ridicată, iar Cluj-Napoca ar intra în această categorie. Ar putea fi primul oraș în care sunt ridicate restricțiile din domeniul restaurantelor, adică să fie reluată activitatea în interior, dar la capacitate mai redusă.

Autoritățile și-ar dori și reluarea activităților din domeniul artistic, iar aici Bucureștiul s-ar afla pe prima poziție în rândul orașelor în care vor fi primele spectacole și concerte.

Sunt decise zilele acestea, de pildă, așa-zise spectacole-test, cum ar fi la Teatrul Național, cu public, care ori este testat înainte de a intra în sală, ori este deja vaccinat.

Altă idee este legată de localitățile cu rate reduse de infectare, și aici s-ar putea decide, de pilda, renunțarea la mască.

Cert este că regula generala va fi că masurile de relaxare vor veni treptat, pe măsură ce tot mai multă lume va fi vaccinată.

Prima țintă este ca peste trei români din 10, cu vârste de peste 18 ani, să fie deja imunizați, pentru ca masurile de relaxare să intre în vigoare, inclusiv carantina de noapte să fie ridicată la nivel național.

Sursa știre : Stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.