Un mic grup de şoferi români de TIR urmează să se întâlnească mâine cu mai mulţi comisari europeni, printre care şi Adina Vălean, comisar pentru Transporturi. Şoferii români le vor înmâna cu această ocazie oficialilor UE listele cu peste 23.000 de semnături strânse de la cetăţeni europeni care cer măsuri pentru oprirea jafurilor şi asasinatelor ce au loc în parcările pentru camioane din Franţa.

„Situaţia în parcări este, pe zi ce trece, mai groaznică! Nu groaznică, înfiorătoare! Nu ştiu ce bande sunt, de ce naţie, nu ştim, dar e groaznic cu atacurile şi asalturile. Şi dacă înainte doar furau, acum te şi omoară!”, ne-a declarat iniţiatoarea demersului, Adriana Mureşan, şoferiţa de TIR româncă stabilită în Spania.

Întâlnirea şoferilor români cu oficialii UE are loc în condiţiile în care acum două săptămâni, Mihai Spătaru, şofer român de TIR, a fost ucis în parcare în nordul Franţei, iar în urmă cu două zile un alt român era şi el să o păţească. Din fericire, şoferul atacat sâmbătă nu numai că a scăpat cu bine din atac ci a reuşit şi să salveze un coleg din Bielorusia.

Mai exact, în urmă cu două zile, şoferul Vasile Marian fost atacat de hoţi într-o parcare din Franţa. Ieşit din TIR să meargă la toaletă, omul a observat o persoană lângă camion şi, ştiind ce păţise colegul lui Mihai omorât cu două săptămâni înainte, a avut prezenţa de spirit să urce înapoi în cabină şi să încuie uşile! La ţânc, căci al doilea hoţ a început să lovească în portieră cu o macetă (sabie scurtă).

Marian a pornit motorul şi a început să claxoneze pentru a da alarma însă hoţii au încercat în continuare să-i deschidă remorca. Fără succes. Văzând că nu îl pot jefui, au trecut la camionul din Belarus. În cele din urmă, deranjaţi de gălăgie, atacatorii au plecat iar şoferul român s-a dus la colegul din Belarus pentru a-i spune că a fost călcat de hoţi. L-a găsit gazat în cabină şi l-a tras afară, salvându-i viaţa.

Şi acest caz nu este unul izolat, a menţionat Adriana Mureşan, potrivit căreia situaţia devine tot mai gravă. Şi nu este vorba de bande de imigranţi din ţări arabe, cum se spune, ci, aparent, de europeni.

„Toată lumea e înfocată pe imigranţi, imigranţii nu atacă să omoare, ăia lovesc camioane cu pietre, cu beţe, să încetinească să poată să se urce în remorcă, ăia n-au treabă cu jefuitul, omorâtul. Nu sunt imigranţii. Sau sunt imigranţi, dar europeni”, a povestit Adriana, pentru Epoch Times.

Teroare în parcări

Adriana Mureşan ne-a vorbit şi despre experienţa sa personală, ca şofer de TIR care străbate Europa şi care-şi simte viaţa pusă în pericol de lipsa măsurilor care să asigure siguranţa în parcări.

„Eu am patru ani de zile de teroare, mă privez de nişte drepturi şi nu dorm în parcări în Franţa. Hoţii, contrar aşteptărilor, se duc în benzinării, unde sunt multe camioane, şi în parcări cu plată, nu în cele publice.

Atenţie, cazul cu şoferul român şi cel din Belarus a fost într-o parcare cu plată, nu parcare normală. Parcare cu plată unde plăteşti o grămadă de bani dar nu ai siguranţă. Plăteşti pentru nimic. Pe bilet scrie foarte clar că firma nu îşi asumă nicio responsabilitate decât cea a accidentelor de circulaţie. Deci dacă te loveşte unul şi îţi rupe oglinda… Dacă însă te fură unul, îţi ia din cabină, astea nu le acoperă firma.

Eu, de patru ani, dorm în zone industriale, mă dau jos de pe autostradă, fiind femeie sunt privilegiată, mă dau jos de pe autostradă, merg câţiva kilometri, caut un loc într-un poligon. Asta mă privează însă de duş, de facilitaţile din parking. Sufăr lucruri. Pe de altă parte, nu întodeauna pot să fac asta. Ştii că noi suntem cu timpii de conducere, nu întotdeauna îmi permit să ies de pe autostradă şi să îmi caut un loc sigur unde să dorm. Sunt obligată, de 2-3 ori pe lună, să dorm în parcare pe autostradă! Nu vrei să ştii cum dorm! Nu mi-e teamă că îmi fură motorina, deşi marea majoritatea a firmelor când şoferilor li se fură din motorină, sau din marfă le iau din bani şoferilor! Şi atunci şoferul se dă jos să se ia la trântă cu hoţii că dacă nu, plăteşte el paguba. Eu nu am problemele astea la firma mea. Nu mi-e frică nici că îmi intră în cabină, că am camionul făcut cu sisteme de siguranţă şi dacă sparg butucul, nu pot deschide uşa, dar mi-e teamă că mă gazează, şi dacă mă gazează apoi pot tăia uşa cu flexul. Şi mi-e groază, că sunt femeie… dacă intră peste mine când m-au gazat?! Îţi imaginezi că vin câte trei patru, tu îţi imaginezi?”, a relatat Adriana.

Mai trebuie precizat că, anterior întâlnirii cu comisarii europeni, imediat după uciderea şoferului Mihai Spătaru, Adriana Mureşan a interpelat Comisia Europeană şi le-a scris tuturor europarlamentarilor, pentru a le cere sprijinul. Adriana a propus şi soluţii care, spune ea, sunt eficiente, simple, şi nu costisitoare.

Ce soluţii propun şoferii de camioane?

„Lucrurile se mişcă foarte încet. Noi le oferim două soluţii rapide şi ieftine! Toate parcările de TIR să fie iluminate în toate colţurile, pentru că dacă era lumină când l-au omorât pe Mihai, când a cerut ajutorul, ceilalţi şoferi vedeau şi interveneau! Dar dacă nu e lumină în parcare, tu nu poţi să cobori şi să intervii, că hoţii folosesc şi chestia asta, cu momeala, cineva strigă după ajutor ca tu să deschizi uşa TIR-ului şi ei să intre peste tine în cabină. Nu mă miră că nu au reacţionat şoferii! Cum să deschizi uşa? Că au fost cazuri, deschizi uşa se urcă 3 peste tine, le dai tot ce ai. Ba, de bună voie, le mai zici şi codurile pin ale cardurilor, că doar n-o să stai să te omoare pentru nişte bani!

Deci cerem să fie iluminate toate parcările de camioane şi să pună senzori, să se activeze o cameră de luat vederi când intră orice autovehicul care nu este camion!

Nu cerem poliţie, nu cerem patrule, pentru că asta e o tâmpenie, fiecare are bugetul lui… dar lucrurile pe care le cerem sunt de bun-simţ şi ne pot ajuta! Că dacă este lumină, ne ajutăm şi noi între noi. Că dacă ar coborî 20-30 de şoferi când unul este atacat, se schimbă situaţia! Uită-te la cazul de acum cu şoferul din Belarus”, a punctat Adriana.

De asemenea, Adriana Mureşan a iniţiat şi o petiţie adresată Parlamentului Eurpoean, petiţie care a strâns peste 23.000 de semnături.

Petiţia e deschisă în continuare! Vreau să adun în continuare semnături! Au semnat foarte muţi francezi, italieni, nemţi! Au rostogolit petiţia, am tradus-o şi au semnat! Ce comentarii sunt! Francezii sunt foarte nemulţumiţi de situaţia atacurilor din parcări!

Petiţia poate fi accesată aici.

Drama de la care a pornit petiţia

La mijlocul lunii mai a anului curent, Mihai Spătaru, în vârstă de 38 de ani, a fost ucis de hoţii pe care i-a surprins că-i prădau marfa.

Tânărul şofer de TIR a fost atacat cu sabia de un individ în timp ce se afla alături de soţia sa, într-o parcare de pe autostrada N28 din Franţa. Bărbatul i-a spus soţiei că merge la toaletă şi să verifice încărcătura, iar în momentul în care a ajuns în spatele camionului, a fost atacat. Soţia sa a fost martoră la tragedie, dar nu a apucat să intervină deoarece atacatorul a fugit.

Strigătele de ajutor ale femeii ar fi fost auzite de ceilalţi şoferi aflaţi în parcare, însă niciunul nu a coborât pentru a sări în ajutor, a povestit, într-o postare pe Facebook, „Omul Şoselelor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.