Senatorul USR Adrian Wiener anunţă că a depus un proiect legislativ pentru limitarea la 6 luni a interimatului la conducerea spitalelor, scopul declarat al demersului său fiind depolitizarea conducerii acestora.

Wiener arată, într-o postare pe Facebook, că prin perpetuarea interimatului „în multe situaţii se menţine controlul politic direct prin condiţionarea informală a comportamentului obedient faţă de pixul politic”.

Senatorul mai precizează că iniţativa sa a pornit în urma unei petiţii Declic semnate de zeci de mii de cetăţeni.

Redăm postarea senatorului:

„Interimatul la conducerea unei instituţii publice ar trebui să fie o situaţie temporară, excepţională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcţiei.

Din păcate, menţinerea şi perpetuarea interimatului a ajuns regulă. Astfel, în multe situaţii se menţine controlul politic direct prin condiţionarea informală a comportamentului obedient faţă de ‘pixul politic’. Conform unor estimări, majoritatea spitalelor publice din România sunt conduse de manageri şi comitete directoare interimare.

Această stare de fapt exclude selecţia competitivă, prin concurs, a conducerii spitalelor. De asemenea, în multe situaţii, perpetuarea stării de interimat are ca rezultat limitarea demersului managerial la activitatea curentă a spitalului, fără asumarea unui proiect de management cu obiective pe termen mediu sau lung şi fără asumarea unor indicatori de performanţă care presupun intervenţii semnificative, cu impact de durată.

Pornind de la o petiţie iniţiată de Declic şi semnată de zeci de mii de români, am depus un proiect pentru modificarea Legii Sănătăţii după cum urmează:

– limitarea la o singură perioadă de 6 luni a interimatelor managerului şi ale celorlalţi membri ai comitetului director;

– posibilitatea unei singure prelungiri, cu maxim 3 luni a interimatului, pentru motive temeinic justificate.

Interimatul înseamnă politizare, iar politizarea instituţiilor publice este premisa corupţiei.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.