Forţe israeliene se comasau joi în apropierea barierei de securitate cu Fâşia Gaza – unde pregătesc o intervenţie la sol în urma unei noi nopţi de violenţe, potrivit News.ro, care citează Reuters.

Generalul Hidai Zilberman, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că planurile invaziei terestre sunt puse la punct de către Divizia Gaza şi Comandamentul de Sud și urmează să fie perzentat spre aprobare liderilor politici, potrivit Jerusalem Post.

O invazie la sol rămâne o opţiune viabilă, a mai precizat el.

Ministrul Apărării israelian Benny Gantz a autorizat joi seară Forțele de Apărare Israeliene (IDF) să cheme alţi 9.000 de rezervişti, pe lângă alte 7.000, în funcţie de necesităţile operaţionale.

Joi după-amiază, zeci de rachete cu rază lungă de acțiune au fost lansate din Gaza spre zona centrală a Israelului, inclusiv spre Tel Aviv. Mai multe persoane au fost rănite.

Începând de luni, Hamas a lansat 1.600 de rachete spre Israel, iar o treime dintre ele au căzut în Fâșia Gaza.

Potrivit autorităţilor medicale palestiniene şi israeliene, cel puţin 72 de oameni au fost ucişi în enclava palestiniană de la rezibucnirea conflictului, iar alte şapte persoane au fost ucise în Israel, unde tensiuni cresc puternic după difuzarea unor imagini de la linşări care vizează atât comunitatea arabă, cât şi evreiască.

Armata israeliană continuă o campanie de atacuri aeriene şi a distrus joi un imobil de şase etaje în Fâşia Gaza.

Îndemnuri la reţinere, lansate de către comunitatea internaţională nu au, pentru moment, niciun efect asupra voinţei beligeranţilor de a continua ostilităţile.

Tsahalul (armata israeliană) continuă să comaseze mii de militari în apropierea barierei de securitate care închide ermetic Fâşia Gaza în teritoriul palestinian, şi prefigurează o intervenţie terestră ca cele din 204 şi 2008-2009.

”Şeful Statului Major verifică aceste pregătiri şi dă instrucţiuni (…). Avem un cartier general de campanie şi trei brigăzi în apropiere de Fâşia Gaza, care se pregătesc să facă faţă acestei situaţii şi mai multor eventualităţi”, a anunţat un purtătpr de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

În acest context, Statele Unite au anunţat miercuri că-l trimit în Orientul Mijlociu pe secretarul general adjunct Hady Amr, în speranţa uneislăbiri a tensiunilor.

”Aşteptarea şi speranţa mea este ca totul să se termine rapid, însă Israelul trebuie să se apere”, a declarat presei, la Casa Albă, preşedintele american Joe Biden.

Această speranţă se loveşte însă de declaraţii ale premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, care a ameninţat să continue să atace Fâşia Gaza, cu scopul de a zdruncina acţiunea Hamas, care şi-a pierdut miercuri comandantul aripii militare, ucis într-un bombardament israelian.

Mişcarea palestiniană islamistă armată Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, păstrează, la rândul ei opoziţie marţială, iar liderul acesteia, Ismaël Haniyeh, vobeşte despre o confruntare ”nelimitată în timp”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.