Șase frați din Baia Mare, crescuți doar de mama lor, abia reușesc să se descurce, din puținii bani care intră în familie prin alocații și ajutorul social.

Mezinul, de 8 ani, suferă de o boală care îi afectează dezvoltarea, iar tratamentul lui e costisitor, informează Stirileprotv.ro. 

Frații mai mari se ajută între ei, și – conștienți că învățătura le va fi singura avere – se străduiesc să fie cât mai buni la scoală. Visul lor ar fi să vadă marea, pentru prima oară!

Fiecare zi este o luptă continuă pentru această familie greu încercată. După divorțul de anul trecut, mama, o femeie de 47 de ani, a rămas să își crească singură cei șase copii. Fiecare masă presupune calcule și un meniu improvizat din puținele provizii.

Fiul cel mare este cel care a preluat rolul de cap al familiei. S-a angajat pentru a-și îngriji frățiorii mai mici, mai ales mezinul care suferă de o boala care îi afectează dezvoltarea.

Mihaela Mihalca, mama copiilor: “Mă mai ajută băiatul cel mare și facem tot posibilul să ne descurcăm de la o lună la alta. Când intră banii, chiria, taxele, ratele punem separat lăsăm în cont și după îi împărțim să ne ajungă de la o lună la alta și lăsăm pentru urgențe să avem dacă se îmbolnăvește ceva copil să avem să luam medicamente”.

Pentru cei mai mici, orele de lecții sunt prilej de bucurie. Preocupați de creioanele colorate, cu greu își mai amintesc când au mâncat ultima data ceva dulce.

Toți șapte locuiesc cu chirie într-un apartament mic, dar au reușit să își cumpere o palmă de pământ și speră ca într-o zi să poată avea căsuța lor.

Mihaela Mihalca, mama copiilor: “E apartament luat în chirie cu două camere. Creditul l-am făcut pentru că am luat un teren doar că nu știm când vom reuși să facem o căsuță”.

Sora geamănă a băiatului bolnav este cea mai sârguincioasă la școală, pentru că își dorește să devină medic. Până atunci, visează să ajungă să vadă pentru prima data marea.

Oana Ștețcu, fetița cea mică: “Să fiu medic. Să ajut copiii bolnavi”.

Reporter: “Ce ți-ai dori pentru frățiorul tău?”.

Oana Ștețcu, fetița cea mică: “Să fie sănătos”.

Reporter: ”În excursii ai fost vreodată?”.

Oana Ștețcu, fetița cea mică: “Nu”.

Reporter: “Unde ți-ar placea să mergi?”.

Oana Ștețcu, fetița cea mică: “La mare”.

Claudiu Ștețcu, unul dintre frați: “Nu am mers pentru că n-au fost bani”.

Chiar dacă greutățile o copleșesc de multe ori pe mama celor șase copii, femeia reușește să chibzuiască fiecare leu și să-i încurajeze pe cei mici să nu renunțe la școală.

În schimb, speră ca într-o zi să le ofere vacanța mult visată la mare.

Cum terapia băiatului bolnav presupune costuri care depășesc puterile familiei, orice ajutor este binevenit.

Contul lor este RO84 RNCB 0318 0647 5040 0001, deschis la Banca Comerciala Romana, pe numele mamei, Mihalca Mihaela Gabriela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.