Premierul ungar, Viktor Orban, a făcut sâmbătă o aluzie la posibilitatea ca ţara sa să părăsească Uniunea Europeană, fiind pentru prima dată când evocă o astfel de perspectivă, relatează agenția germană dpa, preluată de Agerpres.

Uniunea Europeană duce „un război sfânt, un jihad” sub sloganul statului de drept, a acuzat sâmbătă politicianul naţionalist care se află la putere și domină politica din Ungaria de mai bine de un deceniu.

Viktor Orban a vorbit cu câteva zile înainte de o decizie crucială a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) referitoare la noul mecanism al UE privind statul de drept. În cadrul acestui sistem, ţările care încalcă statul de drept ar putea pierde fonduri de la bugetul general al UE. Ungaria şi Polonia au depus o plângere împotriva acestui mecanism, care a fost adoptat în decembrie 2020, iar CEJ urmează să se pronunţe miercuri.

În acest context, Viktor Orban a cerut „toleranţă” din partea UE faţă de Ungaria. În caz contrar, a spus el, nu va fi posibil să se continue pe o cale comună.

Instituţiile UE şi organizaţii de apărare a drepturilor omului îl acuză pe Orban, care conduce Ungaria din 2010, de distrugerea democraţiei şi a statului de drept. Orban a contrazis sâmbătă această evaluare.

„Pentru ei, statul de drept este un mijloc prin care vor să ne transforme în ceva asemănător cu ei”, a spus el. Ungaria nu vrea să devină ca Europa de Vest, aşa cum nu se aşteaptă ca Occidentul să adopte politicile ungare de azil sau de familie, a adăugat Orban.

Ungaria, susține premierul ungar, a vrut să menţină UE unită „în ciuda alienării culturale tot mai mari”. Acesta este motivul pentru care Budapesta a făcut „oferte de toleranţă” atât Bruxelles-ului, cât şi Berlinului în mai multe rânduri.

„Nu există altă soluţie, ci doar toleranţă. Aceasta este singura modalitate de a găsi o cale comună”, a punctat Viktor Orban.

El a făcut aceste afirmații într-un discurs rostit la Budapesta, în faţa susţinătorilor, în condițiile în care la începutul lunii aprilie are alegeri parlamentare și vrea să obțină un nou mandat de prim-ministru. Numai că, pentru prima dată de când a preluat puterea în 2010, Orban și partidul său naționalist de guvernământ, Fidesz, se vor confrunta la urne cu un front unit al partidelor de opoziție. În aceeași cheie electorală, Viktor Orban a anunțat sâmbătă că va prelungi plafonarea prețurilor la caburanți până după alegeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.