Fostul ministru al Mediului, liberalul Costel Alexe, actualmente preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, va rămâne sub control judiciar în dosarul şpăgii în tablă, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins, joi, cererea de anulare a acestei măsuri, a anunţat G4Media.

Decizia instanţei vine în contextul în care, săptămâna trecută, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a corupţiei – anunţaseră că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de marţi, 27 aprilie, faţă de inculpatul Alexe Costel, fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare.

În perioada menţionată, între obligaţiile impuse prin controlul judiciar, lui Alexe îi este interzis să părăsească ţara sau să comunice, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane care ar avea legătură cu cazul.

Potrivit procurorilor DNA, există date şi probe din care reiese faptul că fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă în schimbul alocării, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

„La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură).

Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede.

Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE”, se arată în comunicatul DNA. Detalii aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.