România a devenit brusc una dintre ţintele Rusiei. Cel puţin aşa anunţă publicaţia rusă Pravda.ru citată de observatornews.ro – care trece ţara noastră pe lista statelor care au ajutat Ucraina cu echipament militar.

Pravda.ru scrie că Marea Britanie, prin faptul că a recunoscut legitimitatea loviturilor ucrainene asupra bazelor militare din Rusia, a justificat lovituri aeriene ruseşti asupra unor lanţuri logistice din mai multe state membre NATO. „Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”, scriu rușii de la Pravda.

„Realitatea este că Ucraina era o țară suverană care trăia în pace, între granițele sale, când o altă țară a decis să violeze aceste granițe și să aducă aici 130.000 de soldați. Acest lucru a declanșat un război între Ucraina și Rusia, iar, într-un război, Ucraina trebuie să lovească dușmanul pe teritoriul său, să atace liniile logistice, proviziile de combustibil, depozitele de armament. Face parte din război”, a fost declaraţia făcută James Heappey, subsecretar de stat al forțelor armate britanice, pentru Radio Times. Afirmaţiile oficialului britanic au pus în alertă Moscova.

Ruşii cred că România vrea să invadeze Transnistria

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerul rus de Externe, a declarat că Rusia ar putea efectua lovituri militare cu rachete asupra unor ţinte aflate pe teritoriile statelor membre NATO pentru a întrerupe lanţul logistic ce alimentează Ucraina cu armament. „Țările care furnizează activ arme letale regimului nazist de la Kiev sunt: Cehia, Polonia, Slovenia, Turcia, Germania și SUA. Alte state o fac neoficial, de exemplu Bulgaria”, mai scriu cei de la Pravda.

Jurnalista Liuba Lulko merge chiar mai departe şi spune că România ar fi chiar prima ţară pe lista Rusiei. Şi asta pentru că, potrivit jurnaliştilor ruşi, România ar putea invada Transnistria. „Ar putea fi în primul rând România. România ar putea invada acum Transnistria pentru a-și salva frații moldoveni de acolo”, a scris jurnalista rusă.

Ce sunt rachetele Kalibr?

Rachetele Kalibr, denumite în termeni militari 3M14 Kalibr sau SS-N-30A, sunt rachete de croazieră ce pot fi lansate de pe nave de război. Rachetele tip mare-sol au fost des folosite de marina rusă în ultima perioadă. Un alt model de rachetă Kalibr, dar din aceeaşi gamă de proiectile, poate fi lansat şi de pe submarine.

Kalibr are o rază de acţiune cuprinsă între 1.500 şi 2.500 de kilometri. Potrivit presei de specialitate, o astfel de rachetă, trasă de oriunde din Marea Neagră, poate lovi direct Kievul. Din aceeaşi „familie Kalibr”, ruşii au trei tipuri de rachete: Kalibr SS-N-30A (ce poate lovi ţinte pe uscat), Kalibr SS-N-27 (denumită şi Sizzler, care este rachetă anti-navă) şi Kalibr 91R (rachetă anti-submarin).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.