Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie, a lui Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Federaţia Rusă a dispus expulzarea unui diplomat român, ca urmare a deciziei Bucureştiului de a declara un angajat al Ambasadei Rusiei persona non grata, a anunţat TASS, preluat de hotnews. Oficialul român trebuie să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse în termen de 72 de ore.

„Pe 11 mai, ambasadorul român Christian Istrate a fost invitat la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, ataşat adjunct pentru apărare la Ambasada României, este declarat persona non grata”, se arată într-un comunicat al MAE rus preluat de sursa citată.

MAE rus mai transmite în comunicatul de presă că decizia vine ca răspuns la „anunţul nejustificat” al părţii române, din 26 aprilie, de declarare drept persona non grata a adjunctului ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Reamintim că pe 26 aprilie autorităţile române l-au declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar al ambasadei ruse la Bucureşti. Potrivit Ministerului de Externe al României, activităţile şi acţiunile diplomatului „contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

La momentul respectiv, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin a susţinut că decizia autorităţilor române de a-l declara persona non grata pe teritoriul României pe Alexei Grişaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, este „incontestabil una neprietenoasă”, iar Rusia îşi rezervă dreptul de a răspunde cu „măsuri relevante”.

„Această decizie este incontestabil una neprietenoasă şi nu îmbunătăţeşte relaţiile internaţionale dintre Rusia şi România”, a declarat pentru agenţia TASS ambasadorul Valeri Kuzmin.

Kuzmin a mai precizat că, „în conformitate cu convenţia de la Viena, autorităţile ruse îşi rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.