Scumpirea energiei îi determină pe mulți români să se mute în locuințe mai mici. Unii au scos deja la vânzare casele pentru care și-au făcut credite și caută să cumpere apartamente confortabile și bine izolate.

Se întâmplă după ce, în pandemie, au fost oameni care au vrut măcar o cameră în plus pe care să o transforme în birou.

Nicoleta Iordache din Iași își dă casa în care locuiește, din 2005, cu soțul și tatăl său, la schimb, pe un apartament, plus diferența de bani.

Nicoleta, proprietar: “Am făcut bănci, credite, ca să îmi construiesc o casă. Acum vând totul pentru două camere. Din cauza facturilor curente. Estimativ, plăteam două sute de lei, iar acum îmi vine factura de 1.348”.

Și Vasile Racolța are o casă mare, cu nouă camere, într-un cartier liniștit din Oradea. Ultima factură la gaze a fost 2.200 de lei, de aproape patru ori mai mult față de cei 600 de lei cât a plătit anul trecut, în lunile de iarnă.

Vasile Racolța, proprietar: “Mi-aș cumpăra o casă mai mică, cu două-trei camere, aici am foarte multe camere, copiii nu mai vor să mai vină înapoi.”

Bărbatul și-a pus deja casa la vânzare și cere 195.000 de euro.

Alexandra Giuffrida – managerul unei agenții imobiliare: “S-a conturat o creștere în rândul cererilor celor care caută un imobil mai mic. Cel mai probabil este vorba și de costurile de întreținere, la utilități și inclusiv impozitele.”

Cătălin Țurcan, manager companie imobiliare: “Discutăm de un segment al pieței de peste 40 spre 50 de ani. Mulți preferă să o ia din timp preventiv pentru a face față cheltuielilor viitoare.”

O soluție pentru a face economie de energie este izolarea caselor

O soluție pentru a face economie de energie este izolarea caselor. Dar asta presupune o investiție serioasă întâi. Apartamentele noi asigură din start un confort termic ridicat.

Muncitor care lucrează la izolația unui bloc: “Folosim polistiren expandat, densitate 80 și grosimea de 10 și 15 centimetri.”

Specialiștii în construcții spun că prin pereții casei se pierde până la 40% din căldură. Alte 10 procente se duc prin uși, iar 20% prin ferestre. Prin acoperiș se irosește până la 25% din căldură, așa că totul trebuie izolat. Iar ca soluție de încălzire, cea prin pardoseală este mai eficientă.

Constantin Cojocaru, dezvoltator imobiliar: 

“Garantează o economie la consumul de gaz undeva la 30%. Și mai izolăm, în plus, cu spumă poliuretanică tavanele fiecărui apartament. Astfel încât apartamentul nostru este izolat total, nu doar exterior.”

Pentru un apartament nou și bine izolat, cu 3 camere, proprietarii au plătit încălzirea, anul trecut, în ianuarie, 70 de lei. Anul acesta, 100 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.