De luna aceasta, România începe să emită şi cărţi de identitate electronice. Noile documente vor avea dimensiunea unui card bancar şi pot stoca datele biometrice ale posesorului.

Noul format are evident, şi câteva avantaje faţă de cel actual.

Noua carte de identitate va avea mărimea unui card bancar astfel că ne va încăpea mult mai uşor în portofel. Evident, nu acesta a fost motivul pentru care se trece la noile buletine, ci vorbim despre noi elemente de siguranta.

Acestea vor fi biometrice şi vor avea un cip care va stoca diferite informaţii, printre care o amprentă facială, dar şi două amprente digitale.

Vor fi şi alte elemente de siguranţă, pe care le au şi buletinele altor state din UE, pentru că buletinele noastre de acum sunt foarte uşor de falsificat, spun politiştii.

Oamenii vor putea opta şi pentru buletinele clasice, fără CIP, dar cu acestea nu vor mai avea posibilitatea să călătorească în străinătate, ci vor avea nevoie şi de un paşaport.

Autorităţile promit că noile buletine electronice vor fi ca o semnatura digitală, astfel că, în curând, nu va mai fi nevoie să mergem la ghişee pentru anumite operaţiuni sau eliberarea unor documente, ci le vom putea obţine de acasă, online.

În primă fază, noile cărţi de identitate vor fi eliberate doar la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot, însă peste câteva luni va fi extins la nivel naţional, potrivit Observatornews.ro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.