Cel mai recent raport de ţară realizat de Comisia Europeană relevă o situaţie dramatică pentru România: exploatarea intensivă şi defrişările ilegale ne costă anual 6 miliarde de euro, iar ţara noastră pierde 3 hectare de pădure pe oră pentru un total estimat de peste 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal în fiecare an, semnalează europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Potrivit eurodeputatului, aceste cifre sunt citate şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede alocarea de min. 1 miliard de euro pentru împăduriri în România în următorii ani.

”Pierderile generate de tăierile ilegale şi exploatările fără cap nu pot fi contorizate”, transmite europarlamentarul USR PLUS, Vlad Gheorghe.

Implicat în numeroase acţiuni de prevenire şi combaterea a defrişărilor, Gheorghe atrage atenţia că tăierile ilegale costă efectiv vieţi.

”Sunt peste 100 de victime în Germania în urma inundaţiilor masive din ultimele zile. În Belgia nu sunt încă victime, dar pagubele materiale sunt consistente. În România, viiturile de anul acesta au luat şi vieţi omeneşti, au distrus căi de acces, podeţe, gospodării întregi. Este ştiinţific demonstrat că tăierile ilegale contribuie semnificativ la creşterea riscurilor de dezastre prin efectele nocive asupra calităţii aerului şi a solului din zonele afectate”, subliniază Gheorghe.

În aceste condiţii, politicianul USR anunţă că a solicitat deja la Bruxelles o suplimentare bugetară care să permită ţărilor afectate de inundaţii să primească ajutorul Uniunii prin Fondul de Solidaritate şi Mecanismul de protecţie civilă comunitară.

„Însă degeaba investim bani dacă nu combatem infracţionalitatea de mediu”, insistă europarlamentarul USR PLUS, care a propus înfiinţarea unui Procuror Verde European cu atribuţii transfrontaliere. Mai mult, este nevoie de voinţa politică a autorităţilor de resort la nivel naţional şi de o corectă monitorizare, raportare şi colectare a datelor privind fauna şi flora din toate ţările UE, susţine Vlad Gheorghe:

”Nu puţine sunt cazurile în care în documentele de la Ministerul Mediului şi din instituţiile subordonate, tăierile ilegale nu există. Atât eu şi colegii mei din USR PLUS preocupaţi de problema pădurilor, cât şi activiştii de mediu şi jurnaliştii de investigaţie au arătat discrepanţe majore între documentaţia oficială şi situaţia din teren”, a mai precizat Vlad Gheorghe.

”Dacă nu măsurăm corect şi complet defrişările, nu vom reuşi să reparăm ce s-a distrus în 30 de ani. Fără raportări exacte, nu vom putea accesa fondurile necesare de la Uniunea Europeană, iar cei care vor suferi cel mai mult sunt copiii noştri, generaţiile viitoare care în ritmul acesta vor mai vedea păduri doar în poze”, spune europarlamentarul, vorbind despre noile prevederi ale Strategiei forestiere UE privind colectarea armonizată a datelor despre păduri la nivelul Statelor Membre.

Este aceeaşi situaţie pe care o reclamă specialiştii în cazul speciilor protejate precum ursul brun, pentru care România nu deţine o statistică oficială a numărului de exemplare: Dacă autorităţile nu monitorizează, evident că nu raportează, deci în acte nu avem o problemă cu pădurile.

Este grav că Ministerul de resort nu dă un semnal clar în favoarea colectării datelor şi implicit protejării pădurilor, dimpotrivă, a co-semnat recent o solicitare susţinută de industria lemnului prin care se dorea exact eliminarea obiectivelor privind datele din noua Strategie forestieră a UE”, a mai evidenţiat Vlad Gheorghe.

Anunţul lui Vlad Gheorghe vine în contextul în care Comisia Europeană a adoptat noua strategie forestieră UE care prevede 3 miliarde de noi arbori plantaţi pe teritoriul Statelor Membre până în 2030, potrivit informațiilor furnizate de Epochtimes-romania.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.