Reţelele de proxeneţi români au împânzit Marea Britanie şi le dau multe bătăi de cap autorităţilor judiciare din această ţară. În acest an, Poliţia din această ţară a pornit o campanie fără precedent împotriva acestor reţele.

Poliţia britanică a destructurat mai multe reţele de proxeneţi români din Insulă. Printre acestea s-a numărat şi  una din Belfast, condusă de Valentin Rada, scrie Irish News.

Bărbatul, care exploata mai multe tinere, s-a lăudat cu traiul său şi cu faptul că este intangibil. Mai mult, proxenetul nu a făcut un secret nici din faptul că le terorizează pe fetele pe care le obligă să se prostitueze şi a povestit cu lux de amănunte cum a desfigurat în bătaie o tânără.

„Trăiesc ca un lord din banii produşi de fete şi nimeni nu are ce să-mi facă, îi joc pe toţi pe degete”, s-a lăudat el unei cunoştinţe, fără să ştie că bărbatul colabora cu Poliţia.

A doua zi după ce înregistrarea a ajuns la Poliţie, românul a fost arestat, săptămâna trecută, la Belfast.

Potrivit sursei citate, anchetatorii erau deja de doi ani pe urmele sale, însă nu aveau toate dovezile pentru a-l închide. Acum, Valentin Rada riscă să petreacă mai mulţi ani  în spatele gratiilor.

Cum a făcut un şofer de Uber aproape un milion de lire de pe urma fetelor

Un alt caz având în centru un proxenet cu cetăţenie română este pe cale să fie rezolvat în Insulă. Astfel, la Dartford se derulează procesul unui român, care ar fi obţinut, conform surselor judiciare britanice aproape un milion de lire sterline între 2017 şi 2018, când a deţinut un bordel ilegal. În tot acest timp, el s-ar fi angajat ca şofer la Uber, pentru a avea o acoperire.

Procesul a început încă de acum doi ani, iar românul a pledat vinovat şi a recunoscut acuzaţiile care i-au fost aduse, incitarea la prostituţie pentru câştig, conducerea unui bordel ilegal şi spălarea banilor. În schimb, notează Kent Online, românul susţine că ar fi câştigat doar 34.000 de lire sterline de pe urma prostiuţiei. O decizie în acest caz ar urma să fie luată cel mai devreme pe 15 septembrie.

Reţele de proxeneţi români, la concurenţă cu cele maghiare

Există însă şi cazuri asemănătoare pe care Poliţia din Marea Britanie nu reuşeşte, cel puţin deocamdată, să le rezolve. Asta cu atât mai mult cu cât autorităţile britanice se confruntă cu un fenomen care a luat amploare şi care face ca reţelele de traficanţi de sclave sexuale, în special cele operate de proxeneţii români, să se dezvolte şi să prospere, mai ales în Nord-Vestul Angliei.

Astfel, fetele sunt ţinute sclave şi închiriate clienţilor, iar pentru a găsi cât mai mulţi clienţi infractorii le fac reclamă fetelor pe diverse site-uri de dating. Este cazul Vivastreet şi Adultwork, două reţele internaţionale prin intermediul cărora se promovează de regulă lucrătoarele sexuale legale.  Acum, pe cele două site-uri abundă reclamele proxeneţilor români care se confundă cu cele ale prostituatelor legale.

Pentru ca poliţiştii să nu le ia urma, românii au recurs la o nouă strategie. Ei îşi mută fetele din oraş în oraş, exact ca trupele de circ, pentru a nu bate la ochi prea mult într-un  singur loc. De curând aceeaşi fată era „închiriată” pe Vivastreet ca „Bella din Blackpool” într-o săptămână, iar în următoarea sub numele de „Kathy în Whitehaven, notează The Gazette.

Tactica prin care proxeneţii români păcălesc Poliţia

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Lancashire, Stu Peall, spune că în comitatul Lancashire predomină reţele de proxeneţi români, însă în ultimii ani au devenit active şi cele maghiare. De regulă, infractorii îşi promovează sclavele secuale pe site-urile amintite. „Într-una din operaţiunile pe care le-am avut, avocatul a făcut referire la faptul că Vivastreet este aproape ca un showroom auto”, a punctat el.

Şi ofiţerii superiori ai Agenţiei Naţională pentru Combaterea Criminalităţii (NCA) spun că aceste site-uri au început să fie utilizate la scară largă şi de bandele de proxeneţi. Totodată, aceştia spun că discuţia este mult mai complexă ţinând cont că aceste site-uri sunt legale şi că sprijină femeile care au ales să devină lucrătoare sexuale într-un cadru legal.

Totuşi, Rob Richardson, şeful diviziei din cadrul NCA care se ocupă de sclavie şi trafic de persoane, a remarcat că site-urile respective au început să fie utilizate tot mai mult şi de bandele de români care îşi aduc victimele din ţară şi le obligă să se prostitueze.

Problema cea mare este, subliniază Jess Harrison, manager de operaţiuni al unităţii NCA, că acum anunţurile nu mai pot fi deosebite. Autorităţile au misiunea dificilă de a monitoriza aceste anunţuri şi de a stabili care dintre ele aparţin lucrătoarelor sexuale aflate în legalitate şi care sunt postate de către membrii bandelor.

Sursa știre : Comisarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.