Renate Weber a dat în judecată Camera Deputaţilor şi Senatul după revocarea sa din funcţie, solicitând anularea hotărârii Parlamentului prin care a fost înlăturată de la şefia instituţiei Avocatul Poporului.

Cererea a fost înregistrată la Secţia a IX-a contencios administrativ de la Curtea de Apel Bucureşti pe 17 iunie şi are ca obiect „anulare act administrativ – hot. nr. 36/16.06.2021”. Primul termen al procesului va avea loc vineri, 2 iulie, la Curtea de Apel Bucureşti, relatează Agerpres.

Reamintim că pe 16 iunie, deputaţii şi senatorii au votat proiectul de hotărâre privind revocarea Renatei Weber de la conducerea instituţiei Avocatul Poporului. S-au înregistrat 247 de voturi pentru, 32 împotrivă, iar un parlamentar nu a votat.

Anterior, la audierile din cadrul şedinţei comune a comisiilor juridice ale Parlamentului, Renate Weber a încercat să asimileze Comisiile Juridice unei instanţe de judecată şi a susţinut că are dreptul să formuleze o poziţie întemeiată pentru a se apăra, dar că a primit târziu cererea de revocare şi nu a avut timp să se pregătească.

În cererea de revocare, formulată de PNL, USR şi UDMR, se arăta că Avocatul Poporului, Renate Weber, a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.

Cele trei partide din coaliţie i-au reproşat Renatei Weber că nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încălcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

De asemenea, în cerere se menţionează că Avocatul Poporului „nu a întreprins nicio acţiune şi anchetă proprie şi nu a formulat recomandări proprii pentru implementarea Hotărârii Camerei Deputaţilor privind concluziile şi măsurile comisiei de anchetă referitoare la situaţia copiilor dispăruţi”.

Mai amintim că după revocarea Renatei Weber, coaliţia la putere l-a nominalizat pe Fabian Gyula (propus de UDMR) pentru această funcţie. Fabian a fost deja audiat de comisiile de specialitate din parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.