Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat, vineri, că de cele mai multe ori românii aleg să plece din țară nu pentru că în România nu ar fi locuri de muncă, ci pentru că în general în străinătate joburile sunt mult mai bine plătite. Evident, acest lucru este cunoscut de mai bine de 31 de ani încoace.. 

Turcan a participat vineri la Topul Național al Firmelor Private, unde a susținut un discurs adresat patronilor români de IMM-uri.

„Românii preferă să plece în străinătate, într-o piaţă a muncii liberă, cu joburi mai bine plătite de foarte multe ori în străinătate şi aleg să plece în loc să caute un loc de muncă în ţară. În România sunt locuri de muncă, dar pentru a le ţinti avem nevoie de calificare şi de formare mult mai aplicate şi de asemenea de o interacţiune pe care încercăm să o simplificăm între angajaţi şi angajatori.

Dar nu mai puţin important este şi nivelul de salarizare pe care putem să-l asigurăm în România, pentru că motivul real pentru care românii aleg să plece de multe ori în străinătate este cel care ţine de nivelul veniturilor”, a afirmat Raluca Turcan, la Topul Naţional al Firmelor Private, organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Ministrul Muncii a explicat că nivelul mic al veniturilor din România a reprezentat motivul pentru ca Guvernul a iniţiat din timp dezbaterea privind creşterea salariului minim pe economie pentru anul viitor.

„De aceea am iniţiat dezbaterea din timp a procedurii de majorare a salariului minim pe economie, şi aici vă mulţumesc dumneavoastră, celor din Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, că ne-aţi fost parteneri. Aţi fost parteneri alături de sindicate şi am încercat să stabilim un nivel care pentru dumneavoastră, ca reprezentanţi ai mediului de afaceri, părea mare, pentru sindicate părea acceptabil, iar pentru oameni poate că părea insuficient.

Dar cu toate acestea, într-un acord comun, am agreat ca de la începutul lui 1 ianuarie salariul minim să crească la un nivel de 2.550 de lei, cu o majorare a de 10% pe net, ceea ce pentru mulţi angajatori poate să reprezinte un efort greu de susţinut, şi pentru asta eu vă mulţumesc, în calitate de ministru al Muncii, că aţi acceptat un strigăt de ajutor care până la urmă şi noi ca autorităţi, dar şi dumneavoastră ca angajatori, l-aţi primit din partea celor care lucrează pentru dumneavoastră”, a spus Turcan, citată de Digi24.ro. 

2 COMENTARII

 1. Standardul scăzut de trai din România, incertitudinea viitorului, șansă unei bătrâneți linistite în siguranță și trai decent. Panta pe care aceasta țară aluneca tot mai mult, face ca opțiunea străinătății sa fie unica salvare, sau măcar șansă ca prin munca cinstita să-ți asiguri traiul decent, familiei tale. Cine așteaptă 20de ani ca să ajungă la un salariu care îl poți lua afară ca necalificat din primul an. Totul pleacă de la bani. Recunoașterea și egalizarea valorii munci în toată Europa. Abia atunci migrația între tari se va diminua.

 2. Degeaba se ridica minimul pe economie dacă restul se scumpesc considerabil
  Aleminetele,taxele, benzina, curent etc.
  Noi restul cam ce ar trebui sa facem sa stam in tara sa muncim ca sclavi pentru un salariu de 2000 de lei pe luna.
  Sa va fie rușine!!!!
  Ati distrus tot ce însemna industrie
  Si mai nou vad ca nu stiti cum sa faceți tot felul de legi tâmpite.
  Sincer vina principala e a romanului si sa spun si de ce spun asta, pentru ca poporul ca permite lucrul asta dacă poporul roman ar fi unit ar fi altceva sincer nu aveți ce cauta in parlmadaemt si sa ne reprezentați
  Sa va fie rușine!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.