Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Pompei Samarian” din municipiul Călăraşi, că „trendul descendent” al noilor cazuri de infecţii Covid începe să se reflecte şi în numărul de cazuri la ATI, exprimându-şi speranţa că acest lucru va putea să ducă într-un interval de timp cât mai scurt la ridicarea majorităţii restricţiilor.

„În ceea ce priveşte pandemia, aţi văzut că ne aflăm pe un trend descrescător. Spitalele au făcut faţă de data aceasta, secţiile ATI au făcut faţă, medicaţia antivirală a putut fi administrată atât în ambulatoriu cât şi în spitale.

Pacienţii au beneficiat la timp de investigaţii şi din fericire acest trend descendent începe să se reflecte şi în numărul de cazuri la secţiile de terapie intensivă şi aş vrea să ne ofere cât mai rapid argumentele pentru a ridica cea mai mare parte din restricţii şi să putem să revenim la viaţa normală”, a precizat medicul.

Totodată, Rafila a explicat ce înţelege el prin revenirea la „viaţa normală”:

„Viaţa normală nu înseamnă numai presiunea psihică la care a fost supusă populaţia din România ci înseamnă şi reluarea vieţii economice şi sociale, care poate să ofere condiţiile relansării ţării noastre în scurt timp, după un interval de timp în care lucrurile nu au funcţionat aşa cum trebuie.”

Reamintim că, luni, într-o conferinţă de presă, Rafila a transmis că ridicarea stării de alertă şi a restricţiilor poate avea loc în momentul în care se corelează trei indicatori, unul dintre ei fiind scăderea susţinută a gradului de ocupare a paturilor de la ATI. În plus, ministrul a afirmat că ţările care au luat decizia de a anula majoritatea restricţiilor au un grad ridicat de „acoperire vaccinală”.

„Până în data de 13 februarie, ştiţi bine că cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent. Acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se cupleze cu alţi doi indicatori ca să putem să discutăm într-adevăr de ridicarea restricţiilor şi chiar despre o eventuală renunţare la starea de alertă, la un anumit moment. În primul rând, este vorba de scăderea numărului de persoane internate, dar mai ales de scăderea numărului de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă.

De ce vă spun acest lucru? Pentru că în ţările europene în care s-a decis renunţarea la cea mai mare parte dintre restricţii au puţine persoane internate la ATI. Sunt ţări care au un grad mare de acoperire vaccinală.

Un lucru important când se ia decizia de ridicare a restricţiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienţii, şi, într-adevăr, infecţiile să nu mai reprezinte un tip de patologie ameninţătoare de viaţă, ci să reprezinte, dacă vreţi, o infecţie banală. Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse”, a precizat la acea vreme ministrul Sănătăţii.

Sursa știre : Epochtimes-romania.com 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.