Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că și dacă avioanele rusești ar fi scufundat distrugătorul britanic HMS Defender în Marea Neagră nu crede că lumea ar fi fost „în pragul celui de-al Treilea Război Mondial”.

Nava britanică de război despre care Rusia afirmă că a intrat ilegal în apele sale teritoriale lângă Crimeea a făcut acest lucru pentru a observa cum reacționează forțele rusești, a declarat miercuri Vladimir Putin, în timpul conferinței anuale cu publicul, potrivit Reuters.

Rusia a convocat-o pe ambasadoarea Marii Britanii la Moscova după incident. Rusia susține că HMS Defender a intrat în apele sale teritoriale, însă Marea Britanie și mare parte a lumii consideră că apele aparțin Ucrainei.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014.

„A fost o provocare, bineînțeles”, a afirmat Vladimir Putin la conferința de miercuri.

„Dar și dacă am fi scufundat disrugătorul britanic lângă Crimeea, e puțin probabil că lumea s-ar fi aflat în pragul celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat Putin.

Autoritățile de la Moscova au anunțat că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, după ce nava NATO a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră.

Ministerul britanic al Apărării a negat însă incidentul, spunând că nava „executa o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, iar rușii probabil „desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră”.

Un corespondent BBC aflat la bordul distrugătorului HMS Defender a spus că vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția.

Sursa știre : Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.