PSD a depus un proiect de lege prin care o persoană va putea fi în maximum două consilii de administraţie sau supraveghere ale instituţiilor statului, iar leafa va fi una fixă, de cel mult 10.000 de lei.

Mişcarea e un răspuns la tergiversarea subiectului de către coaliţie, care evită să adopte un act normativ similar, deşi a promis din luna februarie că Guvernul va reduce numărul de membri din conducerea companiilor de stat.

Premierul a anunţat, după aproape patru luni de când a promis că adoptă o ordonanţă de urgenţă care să diminueze numărul de funcţii din consiliile de administraţie (CA) sau supraveghere (CS) ale instituţiilor statului, că subiectul va fi tranşat de Parlament, cu toate că în luna martie OUG-ul respectiv „mai aştepta câteva avize”.

Prin urmare, aproximativ 60 de parlamentari PSD, printre care şi Marcel Ciolacu, şi Sorin Grindeanu, au depus un proiect de lege prin care urmăresc o mai bună chibzuire a banilor statului când vine vorba de companiile de stat.

Cele mai importante prevederi:

☛ o persoană poate avea calitatea de membru executiv sau neexecutiv în maximum două consilii de administraţie sau supraveghere ale unor companii de stat.

☛ un membru neexecutiv de CA sau CS poate avea o indemnizaţie care e echivalentul unui salariu mediu brut din momentul în care e realizat bugetul de stat, ceea ce înseamnă că în prezent ar primi 5.300 de lei.

☛ un membru executiv de CA sau CS ar primi maximum două salarii medii brute, adică 10.600 de lei. Astfel, nu s-ar ajunge la sume precum cele de la Fondul de Contragarantare pentru IMM-uri, acolo unde şefimea are o leafă de peste 20.000 de lei.

☛ leafa celor din CA sau CS poate fi diminuată, dacă nu sunt îndeplinite criterii de performanţă, iar prelungirea unui mandat, care este de patru ani, poate avea loc o singură dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.