Judecătorul Cristi Danileţ este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară condusă de controversatul Lucian Netejoru, potrivit g4media.

Magistratul este vizat pentru un text publicat într-un volum despre asaltul asupra justiţiei din timpul guvernării PSD, iar sesizarea a fost făcută chiar de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, în luna februarie.

Danileţ a confirmat informaţia şi susţine că Inspecţia a început acţiunea disciplinară împotriva sa pentru „conduită care aduce atingere imaginii justiţiei”.

Intrat în colimatorul IJ, judecătorul a publicat un text dur pe pagina sa de socializare:

Inspecţia Judiciară pare că s-a transformat într-un teren de reglat conturile cu magistraţii incomozi: suntem unii care avem zeci de sesizări din oficiu ale Inspecţiei Judiciare, pe an, pentru faptul că am condus protestele din anii trecuţi, că am spus că şeful Inspecţiei a fost numit politic, că repartizarea aleatorie a dosarelor către inspectori e fraudată, că se scurg informaţii de la Inspecţie către o anumită parte a presei, că e anomal ca în Inspecţie să fie recrutat soţul unei judecătoare din CSM, că nu e legal ca Ordinul de efectuat inspecţii să fie publicat pe site şi nu în Monitorul Oficial, că e uluitor să fii cercetat pentru că în calitate de judecător ai sesizat Curtea de la Luxembourg sau aplici dreptul UE.

În cele mai multe cazuri, fără să se plângă nimeni cu privire la magistratul în cauză şi fără să existe o procedură de autosesizare, Inspecţia îşi alege magistraţii pe care să îi cerceteze şi îl bagă într-un mecanism birocratic uriaş. Nici nu contează că 75% din munca Inspecţiei este infirmată apoi la CSM sau la Înalta Curte.

Inspecţia a devenit un fel de organ de etică, deşi trebuie să se ocupe doar de disciplinar, ajungând să ne spună ce avem voie să spunem pe internet sau ce nu avem voie să spunem în interviuri.

Apoi a devenit instanţă de control judiciar, cercetând numai anumiţi magistraţi pentru soluţiile date, în timp ce abuzurile clare ale altora nici măcar nu le cercetează pe motiv că nu este treaba sa. În fine, mai nou, este organ editorial: ia la control cărţile scrise de magistraţi şi le deschide acţiune disciplinară pentru opiniile ştiinţifice.

Ultima hârtie de la Inspecţie în acest sens am primit-o chiar azi: mi se reproşează că am depăşit obligaţia de rezervă pentru faptul că am criticat SIIJ şi CCR într-un articol ştiinţific şi că afectez astfel dreptul cetăţeanului la o justiţie independentă, echilibrată şi verticală!!!

Cei care sunt lăudaţi de televiziunile controlate politic sau cu patroni condamnaţi, cei care au lăudat SIIJ şi cei care au criticat ambasadori sau UE sunt lăsaţi în pace. Ceilalţi dăm cu subsemnatul în mod regulat.

Nu mai am timp de dosarele de la Tribunal, că trebuie ca la fiecare 10 zile să dau explicaţii Inspecţiei: de ce vorbeşte cutare de mine la TV, de ce am scris într-o carte ceva critic la adresa SIIJ, de ce am spus că un membru CSM apare la mocirla.tv unde doar critică magistraţi. Ba am ajuns să fiu întrebat de ce există un filmuleţ cu mine în care curăţ piscina sau tai un gard de acasă!!

Este incredibil unde a putut ajunge un organism de la care aveam atât de multe aşteptări. Toţi suntem cercetaţi în temeiul art. 99 lit a) din Legea nr. 303/2004 pentru simplul fapt că un site antijustiţie sau o televiziune patronată de un condamnat penal terfelesc un anume magistrat. Deci, când astfel de „întreprinderi” scriu negativ despre tine, înseamnă – în concepţia Inspecţiei Judiciare – că tu afectezi imaginea justiţiei şi trebuie să fii anchetat. Este halucinant!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.