Guvernul spaniol de stânga a validat marţi un proiect de lege care le va permite persoanelor transgender să-şi schimbe genul de la vârsta de 14 ani printr-o simplă declaraţie depusă la administraţie, fără a mai avea nevoie de o terapie hormonală sau de un diagnostic medical.

Potrivit actualei legislații, cei care doresc să își schimbe genul trebuie mai întâi să urmeze o terapie hormonală timp de doi ani şi au nevoie de o evaluare psihologică. Textul noului proiect prevede, în schimb, o autorizare din partea părinţilor în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, potrivit Reuters.

Acest proiect, susţine ministrul spaniol al Egalităţii, Irene Montero, va permite „garantarea egalităţii reale şi efective a persoanelor trans”, precum şi „un ansamblu important de drepturi pentru persoanele LGBT”.

Conform textului avizat de guvernul de la Madrid, orice persoană cetăţean spaniol în vârstă de cel puţin 14 ani va putea cere „rectificarea” menţiunii privind sexul său în registrul populaţiei. Altfel spus, această lege îi va permite oricărui spaniol să-şi schimbe sexul şi numele în documentele de identitate, iar aceasta printr-o simplă formalitate, potrivit Agerpres.

Ideea a provocat anumite tensiuni în interiorul guvernului, în final soluţionate, între socialiştii premierului Pedro Sanchez şi stânga radicală Podemos, care formează coaliţia minoritară.

Compromisul la care au ajuns cele două părţi este să fie inclus un termen de trei luni între depunerea cererii de schimbare de gen şi soluţionarea ei, la finalul căruia solicitantul să confirme că într-adevăr doreşte să fie înscris în acte cu alt sex decât cel din naştere.

Proiectul de lege va intra în dezbatere publică, înaintea unei a doua lecturi în guvern şi apoi va ajunge la vot în parlamentul spaniol. Spania ar deveni astfel una dintre puţinele ţări europene care permit autodeterminarea genului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.