La două luni şi jumătate de la începerea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 apar tot mai multe incidente. Un tânăr din Bucureşti a fost vaccinat cu Pfizer la prima doză şi cu Moderna la rapel, potrivit Observatornews.ro. 

Medicii şi oficialii spun că sigurul pericol e să facă mai puţini anticopi. Cu toate astea, studii nu există. Abia acum britanicii au început un test pe câteva sute de voluntari.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Din fericire, nu se întâmplă nimic/ E de discutat doar la nivel de eficienţă, se va vedea când se va face testarea anticorpilor. Care ar fi posibilitatea? Titlul de anticorpi protectori să fie mai mic.

”Doamnele asistente au chemat un medic care a venit să mă liniştească, spunându-mi că din punct de vedere medical nu sunt riscuri, în schimb, că există o problemă administrativă, nu se poate elibera o adeverinţă. A venit propunerea de a bifa în platformă faptul că am făcut tot Pfizer şi a doua doză.”

Practic, tânărul susţine că i s-a propus falsificarea actului. Autorităţile au demarat o anchetă şi au dat câteva sancţiuni: medicul coordonator şi un asistent au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei, iar centrul de vaccinare cu 20.000 de lei. Cazul nu e singular. Acum o lună, un bărbat de 69 de ani din Târgu Jiu a fost vaccinat cu două seruri diferite.

Studiile despre efectul serurilor amestecate abia încep

Cu toate astea, nu s-au făcut încă studii despre efectul serurilor amestecate. În Marea Britanie abia a început o cercetare pe 800 de voluntari, care vor primi o doză de Pfizer şi una de AstraZeneca. Primele rezultate sunt aşteptate în vară.

Ştefan Dacălui, cercetător la Oxford: Se urmăreşte evaluarea eficacităţii şi, în primul şi în primul rând, a siguranţei răspunsului imunitar, ţinând cont că sunt două mecanisme diferite de livrare a agentului imunogen.

Ca să nu se întâmple astfel de incidente, în unele centre de vaccinare din ţară, asistenţii scriu cu pixul pe mâna celor care se imunizează literele P sau M, de la Pfizer şi Moderna. În altele, oamenii primesc cartonaşe cu numele serului. Acum, se administrează 3 seruri în România. Peste o lună va ajunge şi al patrulea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.