Liderii Aliantei USR PLUS, Dan Barna (in imagine) si Dacian Ciolos, sustin o conferinta de presa, in Bucuresti, luni, 9 septembrie 2019. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Vicepremierul Dan Barna a reacţionat, marţi, după ce publicaţia Newsweek România a susţinut că a fost reclamat de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă la DNA şi că ar fi suspectat de fraude cu fonduri UE.

„În contextul informaţiilor apărute astăzi în presă sunt necesare următoarele precizări: Până în acest moment nu am nicio informaţie oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA. Am încredere că nu au ales să anunţe în presă înainte să mă informeze şi pe mine”, a declarat Dan Barna.

Din articolul care a apărut azi în presă, vicepremierul susţine că se desprind următoarele informaţii:

– Că DLAF a finalizat o verificare începută în timpul campaniei prezidenţiale din 2019 şi intenţionează să transmită către DNA nota de constatare a verificării. Se întâmplă practic exact ceea ce am cerut încă din 2019, fiind singura formă prin care această poveste se poate închide.

– Nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atribuţii în recrutare şi manageri de structuri de economie socială. Eu nu am avut în proiectele menţionate niciuna din aceste calităţi, poziţia mea fiind de expert antreprenorial. Deci concluzia logică pornind de la răspunsul transmis de DLAF presei ar fi că nu este vorba despre persoana mea. Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat şi pe parcursul întâlnirii avute cu personalul DLAF acum câteva săptămâni când mi-au spus că nu au reţinut nici o faptă ilegală în ceea ce mă priveşte. Am solicitat nota de constatare de la DLAF, dar până în acest moment nu am primit nici o informaţie oficială.

– Se induce ideea că numele meu a fost trimis la DNA. Nu este cazul. Dacă vă fi, voi spune eu, înainte să vehiculăm informaţii incomplete, pe surse şi de natură să creeze confuzii inutile.

„Am fost permanent la dispoziţia DLAF şi sunt în continuare la dispoziţia lor pentru orice fel de informaţii vor avea nevoie. Înţeleg că instituţiile trebuie să îşi facă datoria şi să verifice din punct de vedere administrativ proiectele din fonduri europene şi e firesc să fie aşa; ce nu este firesc e ca o instituţie să comunice în presă informaţii incomplete. Este în mandatul DLAF să documenteze şi să fundamenteze suspiciuni de fraudă – confirmate sau nu apoi de organele competente – nu să alimenteze suspiciuni la adresa oricărei persoane, publice sau nu. Am zis din primul moment că vreau ca această cercetare să se termine cât mai repede. Îmi menţin solicitarea şi aştept că DLAF să o finalizeze. În sinteză: Nu am nici o informaţie oficială despre existenţa vreunui dosar pe numele meu. Nu am nicio informaţie despre existenţa vreunei fapte care să îmi fie imputată de DLAF sau de vreo altă instituţie a statului, pentru că nu există niciuna”, a precizat Barna.

Publicaţia Newsweek România a scris că vicepremierul Dan Barna este una din cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Anti-Fraudă le-a reclamat la DNA pentru „posibila săvârşire a unor fapte de natură penală”. DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016. Detalii aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.