Prețurile în industria turismului au crescut peste tot, inclusiv în Grecia și Turcia, din cauza pandemiei și a măsurilor suplimentare de siguranță.

Ideea că în România ar fi prețuri mai mari decât în străinătate nu se susține, spun operatorii din domeniu, care sunt supărați pe o declarație în acest sens făcută de ministrul economiei Claudiu Năsui.

Ministrul economiei și turismului a declarat recent într-un interviu că prețurile pe litoralul românesc sunt prea mari.

„Comparativ cu ce? Sunt piețe diferite. Vrem să vindem și Turcia, și Grecia, și România. Fiecare client își alege destinația în agenție după cum i se potrivește”, spune Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT pentru regiunea de sud-est.

„Este prima dată, spre surprinderea noastră, a industriei, când vedem un ministru care în loc să laude, să susțină, să promoveze industria pe care o reprezintă, vine și ne critică”, a adăugat Bărhălescu.

Întrebat dacă prețurile de la noi sunt mai mari decât în Grecia și Turcia, Bărhălescu a explicat la Digi24 că în niciun caz nu putem spune acest lucru și mai ales nu putem compara „mere cu pere cu prune”.

Vicepreședinte ANAT: Avem hoteluri cu prețuri mai mici decât în Grecia, Bulgaria sau Turcia. E vorba de câți bani ai

„Dacă vorbim de litoralul românesc la 3 stele sau la 4 stele, avem zone și unele hoteluri care au prețuri mai mici decât în Grecia, Bulgaria sau Turcia, dar clienții vin pentru experiențe diferite (…) Trebuie să fim realiști, prețurile nu sunt mari pe litoralul românesc, ci sunt accesibile”, susține Cristian Bărhălescu.

„Aud povestea asta cu prețurile mai mari de 30 de ani. Și toată lumea zice: Domnule, am fost în Grecia cu 350 de euro, a fost fabulos. Dar uită să spună că a stat la studio, dar fără masă, fără nimic. Cu studio frumos, cu familia grecească care-ți dădea cafeluța, e adevărat. Nu! Suntem la fel, suntem cam pe acolo. Da, costă în iulie-august, că e cerere și e la 4 stele. Hai să ne uităm cât costă și în iunie la 3 stele.

A, că sunt hoteluri în Mamaia în zona de cluburi care costă mult, e adevărat. Dar înseamnă că cineva plătește pentru ele. Dar nu trebuie să ieșim cu alea 3-4-5 foarte scumpe din zona de cluburi față de celelalte 97 la sută”, a arătat și Alin Burcea, vicepreședinte ANAT.

„E vorba de câți bani ai. În general, cam știi ce vrei să faci. Nu te duci la agenția de turism să te hotărăști acolo”, a adăugat antreprenorul. El spune că anul trecut, pentru că nu s-a putut pleca, pentru litoralul românesc s-au făcut vânzări-record și crede că acest trend va continua și anul acesta. În plus, românii care fac de obicei două sau trei vacanțe aleg ca una dintre ele să fie în România.

Ce s-a schimbat în Turcia

Pe de altă parte, operatorii din turism recunosc că toate prețurile au crescut anul acesta, variază de la hotel la hotel, dar sunt mai mari pentru că au crescut și costurile din cauza măsurilor suplimentare de siguranță care trebuie luate pentru pandemie. Iar asta se întâmplă nu numai în România.

„Și în Turcia, de exemplu, au crescut prețurile, cu 3-5-7 procente, nu foarte mult, dar peste tot tendința este în sus. În Turcia, nu mai poți să te servești la all inclusiv, te servesc ei; acolo unde te poți servi singur trebuie să-ți pui mănuși de plastic, îți dau ei mască, iar lucrurile astea costă.

În Turcia, o dată la două săptămâni vine inspecția sanitară de la Ministerul Sănătății în toate hotelurile din Antalya și dacă nu ai carnețelul ștampilat că ești în regulă, nu mai poți funcționa, a doua zi te închizi singur. Iar astea, din păcate, costă”, a explicat Alin Burcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.