Plătim mai mult pentru orice cumpărăm. Și dacă nu era suficient, de doi ani, măștile și produsele sanitare ocupă oficial o nouă categorie în coșul de consum lunar.

Institutul Academiei pentru cercetarea calității vieții a calculat potrivit informațiilor furnizate de Stirileprotv.ro, că o familie cu doi copii ar putea duce un trai decent la oraș cu 4.200 de lei. Banii ar trebui să le ajungă pentru mâncare, haine, utilități, transport, rată pentru casă și economii. Însă calculele oficiale sunt departe de ce se întâmplă în realitate.

În bugetul casei, fiecare familie a adăugat măştile şi dezinfectanţii. Lucru confirmat şi de Institutul pentru calitatea vieţii, care a calculat costul coşului minim de consum lunar pentru o familie cu doi copii.

Acesta a crescut în medie din 2019 până în noiembrie 2021 cu 200 de lei. Aşa a ajuns la puţin peste 2800 de lei la oraş şi aproape 2.300 de lei în mediul rural pentru doi adulţi şi doi copii. Creşterea e determinată de veniturile mai mari, dar şi de preţurile mai mari.

Femeie (interviu Pro TV) : ″Noi cheltuim mai mult nu depăşim 5 mi,i dar nici cu 2 mii nu ne încadrăm”.

Femeie (interviu Pro TV) : ″1000 de lei poate mai mult şi asta doar mâncare″⁣.

Carce Sorin, director adjunct institutul pentru calitatea vieții: ″Cel de subzistenţă e concentrat în mare parte pe alimente, întreţinere locuinţe cu o componentă mai mică pentru ceea ce înseamnă timp liber şi educaţie. Cel de trăi decent presupune cheltuieli suplimentare pentru activităţi de timp liber, cheltuieli mai multe pe sănătate şi educație″⁣.

Pentru o familie cu doi adulţi şi doi copii care duce un trai decent coşul de consum lunar ajunge la aproape 4.200 de lei. Însă imaginaţi-vă că această sumă se împarte în 12 categorii. Aşadar, vorbim despre îmbrăcăminte, încălţăminte, hrană, educaţie, transport întreţinerea locuinţei şi chiar despre economii.

Cel mai mare procent din această sumă rămâne tot în bancă, 35%, atât e rata pentru casă. De ieşit în oraş nu poate fi vorba, pentru restaurante şi hoteluri nu alocăm niciun ban iar pentru educaţie şi cultură familia plăteşte sub 2 procente lunar.

Femeie: ″Doi adulţi cu doi copii? Niciodată. Și pentru cheltuieli de acasă şi pentru consum alimentar şi pentru necesităţi niciodată. Ar trebui undeva la 2 mii de euro″⁣.

Femeie: ″Am un copil mic, alocaţia lui nu-mi ajunge nici pentru pampers. Vorbim de o familie normală modestă, care nu stă cu chirie, adică 250 de euro poate 400 nu se duc pe chirie, rămân în casă″⁣.

O familie cheltuie cei mai mulţi bani din venituri pe lucrurile de consum mai bine de 60%, conform Institutului naţional de statistică. Hrana şi băuturile ocupă primul loc urmat de cheltuielile cu locuinţa şi întreţinerea.

Datele Institutului Naţional de statistică arată ca în trimestrul 3 al anului trecut, venitul mediu într-o gospodărie a fost de 5.704, iar cheltuielile de peste 4.900.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.