Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de eliberare din funcție, ca urmare a pensionării la 49 de ani, a fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu.

Klaus Iohannis a semnat joi, în total, 12 decrete de eliberare din funcție a unor magistrați români, informează Administrația Prezidențială.

Cu două săptămâni în urmă, secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, admitea cererea de pensionare depusă de fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, care va împlini peste câteva luni 49 de ani.

Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de procuror-şef al DIICOT în septembrie 2020, după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica Asig, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Pe 4 august 2020, Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Decizia sa a fost însă invalidată de către judecători.

În octombrie 2019, ea a asigurat interimatul la şefia DIICOT, după demisia lui Felix Bănilă, care a plecat în contextul criticilor privind modul în care se desfăşura ancheta în cazul crimelor de la Caracal.

Președintele Klaus Iohannis a mai semnat trei decrete privind eliberarea din funcția de judecător, ca urmare a pensionării, a lui Ioan Marius Lupea (Tribunalul Cluj), Mărioara Ignat (Tribunalul Suceava) și Ileana Gabriela Simion (Tribunalul Alba).

De asemenea, șeful statului i-a mai eliberat, prin decret, pe Gheorghe Popovici, din funcția de procuror la Parchetul de lângă Tribunalul Tulcea, Anca-Mihaela Țilimpea, procuror DIICOT, Mihaela Cozmaciuc, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, delegată în funcția de procuror șef Secție urmărire penală la acest parchet.

Alte decrete semnate de președintele Klaus Iohannis:

Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Violeta Julieta Păun, procuror șef Secție judiciară la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța – pensionare, la data de 1 iulie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de procuror cu profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București a doamnei Maria-Cristina Muntean – pensionare, la data de 1 iulie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Victoria Bîrsan, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea – pensionare, la data de 1 iulie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a doamnei Carmen Nichita – pensionare, la data de 1 iulie 2021;

Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman a doamnei Daniela Rădoi – pensionare, la data de 1 iulie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.