Tribunalul Statului Cetăţii Vaticanului a început marţi procesul care aduce pentru prima dată în boxa acuzaţilor un cardinal, pentru un delict de corupţie legat de investiţii imobiliare.
Pentru prima dată în istorie, un cardinal este judecat la Vatican pentru corupție. Ce a făcut cu 350 de milioane de euro.
Tribunalul Statului Cetăţii Vaticanului a început marţi procesul care aduce pentru prima dată în boxa acuzaţilor un cardinal, pentru un delict de corupţie legat de investiţii imobiliare.
Este vorba de fostul prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor Angelo Becciu, judecat alături de nouă înalţi funcţionari pentru acuzaţii de deturnare de fonduri, spălare de bani, fraudă şi abuz de putere în timpul achiziţiei unei proprietăţi în Londra.
Scandalul datează din 2013, când Secretariatul de Stat al Vaticanului a cumpărat la un preţ supraevaluat o clădire în capitala britanică alocând în acest scop fonduri din ″Obolo di San Pietro″, un fond de donaţii de la catolici pentru a finanţa opere de caritate ale papilor şi activitatea acestora.
La vremea respectivă, Becciu era responsabil de aceste operaţiuni, întrucât deţinea funcţia de substitut pentru Afaceri Generale, post pe care l-a părăsit în 2018 după ce a fost numit de papa Francisc prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.
Clădirea de 17.000 de metri pătraţi este situată pe Sloane Avenue 60 în prestigiosul cartier londonez Kensington and Chelsea.
Sfântul Scaun a plătit în final aproximativ 350 de milioane de euro pentru a achiziţiona proprietatea, care ulterior a generat pierderi. Părintele Juan Antonio Guerrero, şeful Secretariatului pentru Economie al Vaticanului, a declarat sâmbătă că imobilul va fi vândut în curând.
Afacerile Vaticanului, un hățiș ”aproape inexplicabil” de fonduri de investiții speculative, bănci, instituții de credite
Constituirea unui patrimoniu imobiliar de către Vatican, pentru a se pune la adăpost din punct de vedere financiar şi a-şi spori veniturile, nu este o noutate.
Dar niciodată până acum birourile papei nu au mai fost angajate într-un montaj financiar atât de complex, susţin magistraţii, care descriu un hăţiş “aproape inextricabil” de fonduri de investiţii speculative cu efect de levier, bănci, instituţii de credit, persoane fizice şi juridice.
Cazul este jenant pentru Biserică, deoarece evidenţiază utilizarea imprudentă a donaţiilor dedicate activităţii caritabile a Papei, comentează AFP.
Becciu a negat întotdeauna acuzaţiile, iar în septembrie 2020 a demisionat din funcţia de prefect al Congregaţiei Vaticanului, o decizie pe care nu a luat-o de bunăvoie, ci la cererea pontifului argentinian, după cum el însuşi a declarat.
El a renunţat la postul său şi la drepturile sale de cardinal, dar şi-a păstrat titlul şi nu va putea participa la un viitor conclav.
Potrivit Vatican News, o anchetă complexă a început în iulie 2019, în urma denunţului înaintat de Institutul pentru Operele Religioase şi de Oficiului Revizorului General. Ancheta a fost condusă de magistratul Gian Piero Milano, cu ajutorul Jandarmeriei Vaticanului, aflată sub conducerea comandantului Gianluca Gauzzi Broccoletti.
Strângerea documentaţiei, desfăşurată alături de comisiile rogatorii din numeroase ţări (Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Luxemburg, Slovenia, Elveţia) au permis scoaterea la lumină a unei vaste reţele de relaţii cu operatori ai pieţelor financiare care “au generat pierderi consistente pentru finanţele Vaticanului, folosindu-se chiar de resursele destinate operelor de caritate personală ale Sfântului Părinte”.