Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că este necesară lansarea unui nou PNDL, varianta a 3-a, susținând că de acest program au nevoie comunitățile locale. Structura pe care o vrea Orban a fost creată de Dragnea în timpul mandatului de ministru al Dezvoltării și l-a pentru a pompa miliarde de lei în baronii și primarii PSD, pentru proiecte locale fantomă, pentru ași consolida poziția în partid.

Ideea unui “nou PNDL” a lui Orban este bătătoare la ochi, mai ales acum, în plină campanie pentru șefia PNL. Orban invocă argumente pe care le putea folosi anul trecut, cât a fost premier, însă miza politică cea mare pentru el este acum.

”Este o necesitate să se lanseze PNDL3 pentru că toate comunitățile locale, în special comunitățile mai sărace ca să aibă o șansă la dezvoltare au nevoie de această infrastructură, pentru că nu vine nimeni să investească într-o localitate în care nu ai curent electric, gaz, apă, asfalt, în general tot ceea ce ține de infrastructură”, a declarat Ludovic Orban, potrivit informațiilor furnizate de Newstrack.ro. 

El a precizat că prin PNDL se va finanța ceea ce nu se poate bugeta prin fonduri europene.

”Evident, cum se finalizează PNDL1 și anul acesta cel mai probabil vor finalizate lucrările din PNDL1 și când se dobândește spațiul bugetar, ce înseamnă dobândirea spațiului bugetar, să se termine și pe PNDL 2, o parte din lucrări să existe un grafic de finalizare a lucrărilor. Deja există posibilitatea să se facă o planificare bugetară, vorbim de planificare multianuală, cu privire la evoluția acestor parametrii și să se calculeze spațiul bugetar”, a mai spus el.

Când i s-a atras atenția că PNDL a fost înființat de fostul lider PSD Liviu Dragnea, care l-a folosit pentru a ține sub control politic primarii, Orban a spus că, tocmai din acest motiv, trebuie făcută o dezbatere publică referitoare la modul de alocare a fondurilor.

Este o perioadă, o să fie o dezbatere după aceea trebuie dat un act normativ, trebuie stabilite tipurile de proiecte care se finanțează și mai ales criteriile și procedura prin care sunt selectate proiectele respective. După aceea urmează procedura de selectare în care depun unitățile administrativ-teritoriale depun proiecte, va fi un proces de selecție și abia după ce se termină acest proiect de selecție, se stabilesc proiectele care se finanțează se poate trece la faza de proiectare și de execuție. Programul este un program de durată, nu este un program care rezolva în două -trei luni toate problemele, din cauza aceasta în mod constant am susținut necesitatea unui nou Program Național de Dezvoltare Locală care să finanțeze infrastructura în localitățile care au nevoie de această infrastructură”, a conchis liderul PNL.

PNDL-o creație a lui Liviu Dragnea pentru a sifona banii care să-i consolideze poziția în PSD

Liviu Dragnea a creat în perioada mandatului său de ministru al Dezvoltării Regionale (21 decembrie 2012 – 15 mai 2015) un fond național de investiții din care au fost finanţaţi baronii locali ai României.

Numai în perioada 2012-2016, aproape 1,3 miliarde de euro au fost absorbiți de baronii locali ai partidului prin acest fond, intitulatProgramul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Organizaţia Expert Forum (EFOR) a analizat, în 2016, un sfert din județe și a ajuns la concluzia că cei mai mulți bani au ajuns în conturile unui grup de firme cu dosare penale și aflate în strânse legături cu puterea locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.