Tribunalul Timiş a pronuţat o primă sentinţă într-un caz de tentativă de omor în care patru membri ai clanului Căldăraş din Lugoj au fost trimişi în judecată pentru că, în vara anului 2017, au tras mai multe focuri de armă pentru a determina un clan rival să îi plătească taxă de protecţie de 100.000 de euro.

Potrivit lugojinfo.ro, în urma procesului judecat la Tribunalul Timiş Căldăraş Costa, zis Baloo, a fost condamnat la 13 ani de închiosare. Tatăl său, Căldăraş Ion Titus, zis Ghiţă, a primit 12 ani de închisoare. Căldăraş Lutca, zis Garoafă, a primit 10 ani şi 6 luni, iar Daniel Cornel Miloş a fost condamnat la nouă ani şi şapte luni de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

În dosar „Baloo” a fost judecat pentru tentativă de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi şantaj, iar „Ghiţă”, „Garoafă” şi Miloş au fost judecaţi pentru complicitate.

„În ziua de 21.08.2017, în jurul orelor 2200-2300, cei patru inculpaţi s-au deplasat cu un autoturism aparţinând unuia dintre ei la domiciliul persoanei vătămate unde, unul dintre inculpaţi, cu ajutorul celorlalţi trei, a executat mai multe trageri cu armă de foc de calibru 9 mm asupra locuinţei în care se aflau 8 persoane, dintre care patru minori.

„Această acţiune a fost făcută în scopul constrângerii persoanei vătămate să remită către trei dintre inculpaţi suma de 100.000 euro, activitate infracţională caracterizată printr-un ansamblu de acţiuni ilicite (exercitarea de ameninţări cu acte de violenţă extremă, telefonic şi prin intermediul reţelei de socializare Facebook, prin realizarea de transmisiuni audio-video în timp real), ce au debutat în primăvara anului 2017”, au fost acuzaţiile procurorilor de la Parchetul General.

Parchetul General a preluat cazul clanului Căldăraş după ce, în Lugoj, au avut loc mai multe scandaluri între clanuri de romi rivale. Practic, atacul armat pentru cei care patru membri ai clanului de romi au fost trimişi în judecată a urmat altor trei scandaluri violente între clanurile din Lugoj:

Vineri, 18 august 2016, cu ocazia unui scandal dintre romi, pe strada Anişoara Odeanu, s-au tras mai multe focuri de armă. Acuzaţi de scandal au fost Ioan Titus Căldăraş, zis Ghiţă, şi fii lui Baloo şi Turculeţ, care ar fi declanşat scandalul pentru a-şi demonstra supremaţia în Lugoj.  „Noi aşa ceva nu facem. La ei în casă s-a găsit arme. Vor să complice şi pe alţii. Oamenii ăştia sunt nişte oameni care provoacă fel de fel de scandaluri.

Acum că vor să mă implice pe mine, e problema lor. Sunt în stare să vin la autorităţi cu toată familia. La ei pe strada Făgetului s-a găsit armament. Nu ştiu ce vor oamenii ăştia cu mine. Se ceartă inclusiv cu ţigani din Timişoara. Dacă mergem la ei acasă nu mergem să tragem într-o poartă sau într-un geam. Nu se face aşa ceva”, a declarat Căldăraş pentru „Adevărul”.

Duminică, 13 august 2017, două familii din clanul Şain au intrat în conflict pe strada Bistrei. Cu ocazia scandalului geamurile unei case au fost sparte, iar un BMW a fost distrus cu topoarele. Şi în acest caz, victima a declarat că motivul scandalului este o „taxă de şmecher” cerută de Meilă Şain. Nici în urma acestui incident nu a fost reţinut şi arestat nimeni.

Vineri, 21 iulie 2017, aceleaşi familii din clanul Şain au un conflict violent în centrul oraşului. Două maşini aparţinând celor două găşti se şicanează în trafic, iar din maşini coboară mai multe persoane cu topoare şi bate. Scandalul a avut loc chiar lângă sediul Poliţiei. Nimeni nu a fost reţinut şi arestat. Luni, 3 iulie 2017, o maşină a unui clan de romi a fost incendiată, principalii suspecţi fiind romii dintr-un clan advers.

Vineri, 28 aprilie, forte impresionante de Poliţie şi Jandarmi descend pe Calea Caransebeşului, din Lugoj. Clanurile conduse de Ghiţă şi Mata, care au vilele învecinate, sunt pe picior de război. Mata îl acuză pe rivalul său că îi cere o „taxă de şmecher” de 100.000 de euro în urma unor dispute de pe Facebook între copiii din cele două clanuri.

Poliţia stă zile la rând între cele două clanuri pentru a opri un măcel. Chiar şi aşa, din curtea unei case s-au aruncat în curtea vecină mai multe torţe, provocându-se un incendiu pentru stingerea căruia a fost nevoie de intervenţia pompierilor. În urma percheziţiilor într-una din case s-a găsit un adevărat arsenal de arme albe. Nici în cazul acelui scandal nu a fost reţinut nimeni.

Au fost arestaţi în Italia pentru fapte similare

După scandalurile de la Lugoj, Ion Titus Căldăraş şi un alt fiu al său, „Turculiţ” au fost arestaţi în Italia, tot pentru că au cerut „taxă de şmecher”. Se întâmpla în 2018, în oraşul italian Bassano. „Ghiţă” şi „Turculiţ” au fost arestaţi preventiv într-un dosar de tenativă de omor în care au fost acuzaţi că i-au atacat pe membrii unui clan rival cărora le-au cerut „taxă de şmecher” în valoare de 150.000 de euro. Surse din rândul romilor declarau la vremea respectivă pentru „Adevărul” cum au ajuns Ghiţă şi Turculiţ să fie arestaţi.

Potrivit surselor „Adevărul”, cei doi romi l-au contactat pe rivalul lor din Italia şi l-ar fi ameninţat că dacă nu îi dau 150.000 de euro o să îi taie urechile. Bărbatul ar fi anunţat autorităţile italiene, cărora le-ar fi predat şi o înregistare. Bărbatul nu a fost, însă, luat în serios, iar la lăsarea serii Ghiţă şi Turculeţ, însoţiţi de alte 13 persoane, printre care s-ar afla şi recidivişti ieşiţi recent din închisoare, au dat atacul asupra ginerelui bărbatului de la care a fost solicitată „taxa de şmecher”.

Incidentul s-a petrecut în plină stradă, în oraşul Bassano. Potrivit unei surse din interiorul clanului de romi, Ghiţă şi Turculiţ au reuşit să fugă imediat după incident, ascunzându-se într-o casă în care au fost găsiţi câteva ore mai târziu, asupra lor fiind găsite mai multe bâte şi cuţite. Liderii clanului de romi din Lugoj au fost arestaţi preventiv în Italia, dar, ulterior, au fost puşi în libertate de autorităţile italiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.