Radarele trebuie să fie vizibile sau ascunse? Mai mulţi parlamentari, atât de la putere cât şi din opoziţie, spun că poliţiştii vânează şoferii. Din acest motiv, vor să oblige agenţii să anunţe conducătorii auto că urmează să le verifice viteza. Experţii în siguranţă rutieră cred că o asemenea lege va creşte numărul accidentelor, în loc să le scadă.
Potrivit Observatornews.ro, în opinia parlamentarilor care au iniţiat legea, aşa ar trebui să se desfăşoare toate verificările Poliţiei. La vedere. Proiectul prevede ca autospecialele cu radar să fie poziţionate în aşa fel încât şoferii să ştie că sunt acolo.
Şofer: Mie nu mi s-a părut până acum, şi sunt şofer de zeci de ani. Nu mi s-a întâmplat să observ că sunt special pândit ca să mă amendeze.
Florin Roman, parlamentar PNL, inițiatorul legii: O spun cu regret: nu se stă la prevenţie, la a te ajuta ca şofer. De cele mai multe ori se stă acolo unde nu se întâmplă accidente, iar acolo unde chiar ai nevoie să fie aşa ceva, nu e. E păstrat în proiect doar ce Curtea a declarat constituţional.
Unele maşini de Poliţie pe care le întâlnim în trafic şi au radar arată într-un anumit mod. Dacă legea va intra în vigoare, atunci lucrurile se vor schimba. Iniţiatorii proiectului spun că, în momentul de faţă, Poliţia nu face decât să vâneze şoferii şi că vom vorbi cu adevărat despre prevenire doar atunci când toate autospecialele vor fi inscripţionate.
În 2018, Parlamentul a adoptat o formă a acestei legi.
Viteza excesivă, printre principalele cauze ale accidentelor auto din România
Acea variantă prevedea ca radarul de tip pistol să nu fie folosit la mai mult de 10 metri distanţă de autospecială, iar cele din maşini să fie presemnalizate, pe o distanţă cuprinsă între 500 de metri şi patru kilometri. Legea a căzut la Curtea Constituţională de două ori. Nici această versiune nu este agreată de specialiştii în trafic.
Cătălin Codescu, Asociaţia Victimelor Rutiere: Încă din anii 60 s-a pus problema existenţei în legislaţiile rutiere a unor mecanisme care să faciliteze percepţia conducătorilor auto că sunt permanent supravegheaţi. În anul 2021 încercăm, prin legislaţie, să creăm percepţia că nu sunt supravegheaţi.
Titi Aur, specialist siguranţă rutieră: Este o iniţiativă egoistă, probabil ca urmare a unor întâmplări că unul sau mai mulţi demnitari au fost sancţionaţi. Vin cu astfel de iniţiative egoiste. Un astfel de proiect de lege, dacă trece, nu va face decât să crească numărul de accidente.
Adi Dima, vlogger auto: Radarul ce trebuie să facă? Să te prindă când tu nu mergi cu viteza legală. Radarul nu trebuie să îşi comunice prezenţa într-un fel sau altul.
Potrivit Mediafax, Marian Godină îl acuză pe iniţiatorul legii care impune presemnalizarea radarelor rutiere că şi-a făcut lege pentru el. Florin Roman îi răspunde lui Godină şi-l numeşte maestru al manipulărilor miliţieneşti.
Marian Godină susţine că liberalul a modificat articolul din CODUL RUTIER referitor la amplasarea radarelor, după ce el însuşi a fost amendat de autorităţi. Godină publică o motivare a hotărârii date de instanţă în dosarul în care Roman a cerut anularea procesului verbal de contravenţie.
”Domnul deputat a ocolit şi dumnealui PE CONTRASENS un limitator de viteză montat la o trecere de pietoni din dreptul unei şcoli, dar a fost filmat de camera unui aparat radar montat pe o maşină de Poliţie. A rămas fără permis 60 de zile, a contestat sancţiunea spunând ba că nu a intrat pe contrasens pentru că veneau maşini, ba că a intrat, dar a fost caz fortuit. Instanţa mai că-l face mincinos pe faţă. Domnul deputat se supără şi se apucă de schimbat legi. Vă las să vă delectaţi citind mai jos”, a scris Godină pe Facebook, la acea vreme.
Potrivit documentului prezentat de Godină, Florin Roman a fost amendat în 9 februarie 2016 de poliţiştii de la IPJ Vâlcea. El a cerut anularea contravenţiei şi a încercat să arate că se situa în imposibilitatea ”săvârşirii contravenţiei, având în vedere că, din sens opus, circulau alte autovehicule şi se afla în cazul fortuit şi a invocat prezumţia de nevinovăţie“. A pierdu însă, procesul.