Șaisprezece partide populiste europene de dreapta, inclusiv câteva din guvern, și-au unit vineri forțele pentru a se împotrivi direcției politice a UE, declarând blocul ca „un instrument al forțelor radicale” care încearcă să construiască un super-stat.

Printrepartidelecare au semnatdeclarația senumără Fidesz, prim-ministrul ungar Viktor Orbán, Legea și justiția poloneze, Raliul național al Franței, condus de Marine Le Pen, Partidul pentru Libertatea din Austria, Liga Spaniolă Vox și Italia și Frații Italiei, conduși de Matteo Salvini și Giorgia Meloni.

Semnatarii provin din diferite familii politice care s-au străduit deseori să lucreze împreună, iar unii au sugerat că a fost un pas către formarea unui singur grup. Însă deputații și oficialii au declarat pentru POLITICO că o singură fracțiune a Parlamentului European nu a fost pe carduri în curând.

„UE devine din ce în ce mai mult un instrument al forțelor radicale care ar dori să realizeze o transformare culturală, religioasă și, în cele din urmă, o construcție a Europei fără națiuni, cu scopul de a crea … un Superstat european”, au scris părțile.

Aceștia au încadrat declarația ca o contribuție la dezbaterea despre UE în curs de desfășurare într-o Conferință privind viitorul Europei lansată la începutul acestui an.

„Națiunile europene ar trebui să se bazeze pe tradiție, respectul pentru cultura și istoria statelor europene, respectul pentru moștenirea iudeo-creștină a Europei și valorile comune care unesc națiunile noastre”, au declarat acestea.

„Ne reafirmăm convingerea că familia este unitatea de bază a națiunilor noastre. Într-o perioadă în care Europa se confruntă cu o criză demografică gravă, cu rate scăzute ale natalității și îmbătrânirea populației, elaborarea de politici pro-familiale ar trebui să fie un răspuns în locul imigrației în masă.

Aceștia au solicitat reformarea UE cu „un set de competențe inviolabile ale statelor membre ale Uniunii Europene și un mecanism adecvat de protecție a acestora cu participarea curților constituționale naționale sau a organismelor echivalente”.

Documentul arată că partidele care s-au răzgândit împotriva mainstream-ului UE din diferite tabere au reușit să stabilească o bază comună, în ciuda diferențelor și rivalităților semnificative.https://1821ecdcbc434d01daa63b41b773dd6d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

În ceea ce privește politica, de exemplu, Raliul Național este favorabil Rusiei, în timp ce Legea și Justiția iau o linie dură împotriva Moscovei. Când vine vorba de personalități, Orbán a fost anterior reticent în a se alinia cu Le Pen.

Declarația a marcat, de asemenea, un pas mai departe de centrul drept al Europei de către Orbán, care a făcut parte din grupul principal al Partidului Popular European până în martie anul acesta.

Nicolas Bay, care conduce delegația Raliului Național în Parlamentul European, a declarat că scopul manifestului este de a forma un grup mai larg „în lunile următoare”.

Dar Ryszard Legutko, un eurodeputat senior al partidului drept și justiție al Poloniei, a declarat că nu există „nicio intenție” de a forma un nou grup în Parlamentul European. „Acest lucru nu afectează configurația grupurilor”, a spus Legutko, co-președinte al grupului conservatorilor și reformiștilor europeni din Parlament.

Cu toate acestea, el a sugerat că mai multe partide s-ar putea alătura alianței libere care susține declarația. “Peste câteva săptămâni, vom vedea câți vor semna și vor contribui”, a spus el.

Sursa știre : News Track

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.