Un oficial al grupării Hamas a declarat că se aşteaptă ca Israelul şi militanţii din Gaza să ajungă la un acord de încetare a focului „într-o zi sau două”, deşi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a arătat hotărât ca atacurile să continue până ce „calmul şi siguranţa vor fi restabilite pentru cetăţenii israelieni”, relatează BBC, citat de Observatornews.ro. 

Joi au avut loc mai mult de 100 de atacuri aeriene israeliene asupra infrastructurii Hamas în nordul Fâşiei Gaza. Militanţii palestinieni au răspuns cu rachete asupra unor ţinte din Israel.

„Cred că eforturile în desfăşurare privind un acord de încetare a focului vor avea succes”, a declarat Moussa Abu Marzouk, oficial al Hamas, pentru postul libanez al-Mayadeen TV. „Mă aştept să se ajungă la un acord de încetare a focului într-o zi sau două şi încetarea focului va fi bazată pe o înţelegere mutuală”.

Comentariile lui vin după ce presiunea internaţională a crescut asupra Israelului şi militanţilor palestinieni de a opri ostilităţile. O sursă din securitatea egipteană a declarat pentru Reuters că cele două părţi au ajuns la un acord de principiu pentru încetarea focului, sub asistenţa unor mediatori, însă negocierile continuă.

Miercuri, preşedintele Joe Biden a avut a patra convorbire cu Netanyahu de la începerea conflictului. Liderul american şi-a exprimat speranţa pentru o „dezamorsare” a conflictului.

Sute de oameni şi-au pierdut viaţa

Seria de violenţe care a debutat pe 10 mai, după o lună în care tensiunile au crescut, este cea mai sângeroasă din ultimii ani între Israel şi teritoriul palestinian. Luptele au început după mai multe zile în care au avut loc ciocniri între israelieni şi palestinieni în Ierusalimul de Est.

Cel puţin 227 de oameni, inclusiv mai mult de o sută de femei şi copii, au fost ucişi în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii de aici. Israelul a transmis că cel puţin 150 de militanţi se numără între cei ucişi în Gaza. Hamas nu oferă de regulă informaţii despre numărul de luptători pierduţi în conflicte.

În Israel, 12 oameni, inclusiv doi copii, au fost ucişi, potrivit autorităţilor. Israelul a spus că aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate spre teritoriul său de către militanţii din Gaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.