Mii de persoane au participat sambata seara la Marsul Bucharest Pride 2021, pe traseul Calea Victoriei – Piata Universitatii. Au fost peste 7.000 de participanti, mentioneaza mai multe publicații, citate de Aktual24.ro. 

La eveniment au luat parte numerosi tineri, tinand in maini baloane si stegulete in culorile curcubeului. Participantii au fost indemnati de catre organizatori sa poarte masti, fiind anuntati ca acestea pot fi puse la dispozitie in mod gratuit.

Asociatia Accept, organizatoare a evenimentului, transmisese anterior pe Facebook faptul ca isi asuma consecintele depasirii numarului maxim de 500 de participanti prevazut de lege, in contextul pandemiei.

„Primaria Municipiului Bucuresti, prin Comisia de Ordine Publica, a semnat cu Asociatia ACCEPT un protocol pentru organizarea Bucharest Pride in baza legii, pentru o participare de 500 de persoane. Ne opunem in continuare restrictionarii accesului la mars, intrucat consideram ca restrictiile aplicate libertatii de intrunire si de exprimare de catre autoritatile centrale sunt disproportionate, mai ales in conditiile ratei de incidenta COVID de astazi din Bucuresti, sub 0.3 la mia de locuitori.

Ne asumam, ca organizatori ai Bucharest Pride toate consecintele incalcarii restrictiei de 500 de persoane participante si invitam autoritatile sa sanctioneze ACCEPT si nu participantii”, a precizat Teodora Ion-Rotaru, director executiv ACCEPT.

In replica la Bucharest Pride, sute de persoane s-au adunat in Piata Universitatii, in zona Fantani. Acestea au ascultat rugaciuni, cantece, dar si o serie de discursuri in care s-au adus critici la adresa Marsului diversitatii, cu atat mai mult cu cat acesta a fost organizat in postul ce precede sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului. Vorbitorii s-au declarat si impotriva vaccinarii obligatorii.

In jurul orei 19.00 participantii la Bucharest Pride au ajuns la randul lor in Piata Universitatii, unde au ascultat muzica si discursuri in care a fost evidentiata importanta libertatii de exprimare, a respectarii drepturilor minoritatilor sexuale, dar si a vizibilitatii.

Jandarmeria a asigurat respectarea unei distante intre cele doua evenimente.

In cursul zilei de sambata, anterior Bucharest Pride, cateva sute de persoane au participat la „Marsul pentru normalitate”, organizat de Partidul Noua Dreapta. Oamenii au avut steaguri tricolore si pancarte pe care se putea citi: „Stop parteneriatelor, casatoriilor si adoptiilor homosexuale”, „Nu promovarii ideologiei de gen”, „Nu indoctrinarii sexuale in scoli”, „Nu LGBT”, informeaza Agrepres.

Multi manifestanti au purtat icoane si cruci de lemn. Marsul a fost organizat in sprijinul valorilor familiei traditionale, fiind replica anuala a manifestarii Bucharest Pride.

Jandarmeria a dezmintit vineri informatia potrivit careia ar fi incheiat un acord cu organizatorii marsului Bucharest Pride astfel incat sa poata fi depasit numarul maxim de participanti prevazut de lege.

„Dezmintim informatia vehiculata in spatiul public si facem apel la responsabilitate din partea organizatorului pentru desfasurarea adunarii publice in conditii de maxima siguranta si cu respectarea stricta a cadrului legal in vigoare, astfel incat sanatatea si securitatea participantilor si ale celorlalti cetateni sa poata fi asigurate”, se arata intr-o informare transmisa, vineri seara, de Jandarmeria Bucuresti.

Foto: Vitalie Cojocari/Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.