În condiţiile în care suntem fruntaşi în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere, iar poliţiştii cer sancţiuni cât mai dure, parlamentarii sunt din nou pe contrasens. Sau nu? 

Aceştia au depus un proiect prin care cer ca radarele să fie amplasate în maşini incriptionate poziţionate vizibil şi eventual anunţate, prin indicatoare de avertizare. Mulţi, dintre iniţiatori au primit amenzi pentru depăşirea vitezei sau chiar au rămas fără permis.

Cel mai recent accident dintr-o serie neagră s-a petrecut marți dimineaţă pe autostrada Bucureşti Piteşti. O camionetă s-a izbit de două autoturisme. Doi oameni au murit iar alţi patru au fost răniţi.

În România, la un million de locuitori, mor în medie pe şosele, 96.

Şi cu toate acestea, aleşii aduc iar în dezbatere o lege care a mai fost contestată şi care părea uitată. 20 de parlamentari de la toate formaţiunile vor ca radarele să fie amplasate doar în maşini inscripţionate şi poziţionate vizibil, eventual semnalizate din timp cu indicatoare de avertizare.

Marian Mina, deputat PSD: “Lor li se dă plan, luaţi 20 de premise şi dați 700 de amezni. Nu! Faceţi, mă, şi prevenţie! Vreau să văd că explică, nu stă numai la pândă, nu stau decât la pândă şi eu am greşit şi mi-a fost luat permisul din cauza vitezei – de câte ori? – cred că de două ori”.

Florin Roman, deputat PNL: “Poliţiştii susţin că dintre cei 20 de semnatari ai proiectului, nouă au primit amenzi – Doamnă, eu nu intru în jocul ăsta. Eu sunt sigur că şi poliţiştii au fost amendaţi”.

Un experiment simplu arată că o maşină de poliţie parcată pe marginea drumului îi face pe şoferi să apese frâna. În imagini se vede cum viteza creşte imediat ce radarul este lăsat în urmă, iar şoferii dau flashuri ca să se avertizeze unii pe alţii. Poliţiştii spun că eficienţa unui radar fix este de doi kilometri. După această distanţă, şoferii uită iar de reguli.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol: “Practic, poliţiştii rutieri vor avea un rol de bibelou pe marginea drumului în condiţiile în care vor putea folosi doar radare pe maşini inscripţionate. Acest lucru le va diminua mult posibilitatea de a verifica modul de respectare a vitezei pe drumurile publice”.

În 2018, parlamentul a mai votat o lege prin care era interzisă amplasarea radarelor nesemnalizate, dar Curtea Constituţională a respins proiectul. În toată ţara sunt cel mult 50 de aparate radar ce pot fi amplasate pe maşini. Şi dacă ar functionta toate simultan, acestea ar acoperi doar 2% din drumurile naţionale.

Sursa știre : Stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.