Bogdan Stan, fost şef al ANAF în Guvernul PSD şi actual consilier la Curtea de Conturi, i-a cerut, în luna martie, şefului Curţii de Conturi din Constanţa, Ioan Bobe, să tempereze un control la firma de la care Agenţia Română pentru Salvarea Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM) ar fi cumpărat două nave la suprapreţ, rezultă din stenogramele unor interceptări consultate de G4Media.ro.

Stenogramele apar în propunerea de arestare trimisă de procurorii DNA la Tribunalul Constanţa.

Bogdan Stan era considerat în timpul guvernării PSD om de bază al lui Liviu Dragnea, în perioada în care acesta conducea de facto Guvernul României.

Conform sursei citate, controlul era efectuat de două angajate de la Curtea de Conturi, despre care un om de afaceri implicat în tranzacţie a spus: ”Nu putem să lăsăm două piţipoance să facă ce vor”.

Stenogramele redau şi discuţiile dintre şeful ARSVOM, Daniel Manole şi omul de afaceri Ion Macovei, care, conform anchetatorilor, intermedia prin activităţi fictive tranzacţiile navelor la suprapreţ. Manole a fost revocat din funcţie după ce a fost plasat în arest la domiciliu pentru luare de mită în această speţă.

Discuţiile dintre cei doi relevă faptul că Macovei era speriat de controlul a două angajate de la Curtea de Conturi Constanţa, care ceruseră contractul de achiziţie dintre firma intermediară a lui Macovei şi SC Suzsi SRL, firma care câştigase licitaţia cu Ministerul Transporturilor.

Macovei le numeşte pe cele două femei ”piţipoance” şi spune despre acestea că ”alea au luat-o razna”. Mai mult, acesta îi cere directorului din Ministerul Transporturilor să intervină la şefii Curţilor de Conturi din Constanţa şi Bucureşti pentru a opri controlul celor două angajate.

Discuţie de la 1 martie 2021:

„Manole Daniel.: Alea au luat-o razna, adică deja îmi cer contractul lui Suzsi, cine mai … Contractul lui Suzsi cu şantierul, cu cine mai are el contract, ordinele de plată pe care …
Macovei Ion.: Bine, eu cred că ar trebui să, să, să vorbeşti cu omul ăla. Du-te mâine şi vorbeşte cu el şi, dacă nu, să găsim soluţie. În situaţia asta vorbim în fiecare zi şi nu se întâmplă nicio chestie. Şi cu cât vorbim mai mult, e o prostie.
M.D.: O să trec mâine dimineaţă să vorbesc cu el …
M.I.: Păi nu, du-te şi spune-i şi spune-i: domle, dacă consideraţi că se poate, dacă nu este … Adică poţi să ceri şi sfatul lui, trebuie să vină şi de la Bucureşti de la cutărescu către ăl cel mare? Adică să ceri un sfat de la el. Dacă-ţi spune sfatul, aşa da, nu mai avem … Eu aşa m-am gândit de dimineaţă. Adică nu putem să lăsăm două piţicancă (exprimarea a fost redată aşa cum apare în stenongrame, n.red.) să facă piţicancăle (aşa apar în stenograme, n.red.) ce vor ei.”

A doua zi:

„M.I.: Consideră problema … Consideră problema rezolvată că ştia despre ce este problema şi omul care îl are el în subordine, aici, în Bucureşti, a zis că sună şi mâine ne vedem cu el şi aş dori ca mâine să văd … Să-mi spui dacă e ceva schimbat.
M.D.: Dacă e mâine ceva schimbat?
M.I.: Cu fetele, da. Acuma el intră într-o şedinţă şi, după aceea, sună. Dar du-te şi tu dacă ai zis că mergi şi … Da?”

Ulterior acestei discuţii, şeful Curţii de Conturi Constanţa, Ioan Bobe, este chemat la Bucureşti de către Bogdan Stan, consilier la Curtea de Conturi Bucureşti şi unul dintre şefii lui Bobe de la nivel central, conform documentului consultat de G4Media.

Tot atunci, Stan îi dă asigurări afaceristului că dacă acţiunea de influenţare a angajaţilor nu va da roade, atunci oricum procesul-verbal întocmit de echipa de auditori nu poate pleca mai departe fără aprobarea sa.

Afaceristul pune mâna pe telefon şi îl anunţă pe şeful ARSVOM că a rezolvat intervenţia asupra Curţii de Conturi Constanţa:

  • „Deci e în regulă! Ăsta mare (şeful Curţii de Conturi Constanţa, n.red.) nu adjunctul, că nu am acceptat eu, va fi mâine, până în 12 aici, îi spune ce trebuie să facă şi se rezolvă şi după aceea te sună el şi te cheamă la el şi problema e rezolvată. Ăla marele! (…) dar mâine e la Bucureşti… neinteligibil… direct: problema trebuie să fie rezolvată. Şi când te cheamă îi spui, îţi spun eu mâine când mă văd cu tine”, se arată în propunerea de arestare.

Articolul integral poate fi citit aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.