Certificatul de vaccinare împotriva Covid-19 se va elibera doar pentru persoanele care au primit dozele unui vaccin recunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului.

Cei vaccinați vor fi scutiți de orice restricție de călătorie, cum ar fi testarea sau carantina. Aceste propuneri se regăsesc într-un document redactat de Comisia Europeană, care ar trebui să fie prezentat săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European.

Surse politice au arătat că aleșii europeni nu au stabilit numele acestui document, care ar trebui să asigure libera trecere pentru cei vaccinați împotriva Covid-19. S-ar putea numi carte de călătorie COVID-19, pașaport digital verde sau card de sănătate Covid-19 pentru călătorii.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, acest document va trebui prezentat autorităților și va conține date care să arate că persoana care călătorește este negativă, a fost vaccinată sau data la care a avut Covid-19.

De când va intra în vigoare acest certificat verde, cetățenii care nu pot fi vaccinați din motive medicale nu li se vor mai aplica restricții de călătorie. Textul face referire la bolnavii cu anumite afecțiuni și la copii.

Pentru cei nevaccinați, documentul elaborat de Comisia Europeană prevede că trebuie să aibă rezultatul unor teste PCR sau rapide antigen, dintre cele aprobate în aceste sens de UE luna trecută. Statele membre vor trebui să accepte această dovadă comună de testare.

Pentru pozitivii de după boala Covid urmează să se caute soluții pe măsură ce știința le va oferi, se mai arată în text.

Datele din certificatele de vaccinare nu vor stoca date despre călătoriile pasagerilor în legătură cu certificatul Covid.

Potrivit surselor politice, propunerea aleșilor europeni este ca certificatul de sănătate să fie pe hârtie sau digital, se va elibera gratuit și va avea un cod de bare care să-l poate face ușor de verificat de către autorități și greu de falsificat.

De principiu, acest document de călătorie se va elibera automat pentru fiecare persoana vaccinată. Incluisv cei care au primit dozele înainte ca prevederea să intre în vigoare vor primi un certificat care să arate că au fost vaccinați.

Documentul va trebui să conțină obligatoriu aceleași date în toate statele membre UE, rămânând la latitudinea guvernului fiecărui stat membru să decidă formatul.

De asemenea, fiecare stat va decide asupa tipului de vaccinare pe care îl recunoaște, respectiv o doză sau mai multe. De exemplu, dacă statul respectiv folosește o singură doză pentru cetățenii săi, atunci celor care intră nu li se va putea cere să aibă două doze.

Sursa: Pro TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.