Adrian Nastase si-a justificat decizia de a da in judecata Parlamentul pentru a-si reprimi pensia speciala de fost parlamentar prin faptul ca fostii parlamentari au pensii mici. El a sustinut ca Petre Daea are o pensie „obisnuita” de doar 2.000 de lei.

„In afara de fraieri parlamentari care si-au taiat pensiile speciale… Stiti ce pensie obisnuita are domnul Daea? 2.000 de lei, doua mii si ceva dupa 40 de ani de munca. Practic in Parlament nu se calculeaza vechimea in munca…

Unii au zis ‘hai sa-i radem pe baietii astia de acolo din Parlament, mai ales ca nu mai sunt parlamentari si nu mai votează. Sunt cateva sute, nu mai conteaza’”, a declarat Nastase la Metropola TV.

Adrian Nastase a dat in judecata Parlamentul, alaturi de alti 400 de fost parlamentari, pentru a-si reprimi pensia de parlamentar.

Peste 400 de fosti senatori si deputati au dat in judecata Parlamentul pentru a-si recupera pensiile speciale, anunta Petre Roman, aflat si el pe lista acestora. Printre parlamentarii care vor sa-si recupereze pensiile se afla nume grele, precum Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea, Dumitru Buzatu, Petre Daea, Gheorghe Funar si multi altii.

Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse in 2015 la initiativa PSD. In februarie anul acesta, inainte de a se vota anularea lor, un numar de 827 de fosti deputati si senatori erau beneficiari de pensii speciale.

Fostii parlamentari au dat in judecata secretariatele generale ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru a-si recupera pensiile. Ei invoca diverse pretexte pentru demersul lor, insa niciunul nu accepta ca o face pentru bani. Fiecare avea, in medie, o pensie de 10.000 de lei pe luna in calitate de fost parlamentar.

„Eu am avut sase mandate. Nu e atat de importanta suma, desi daca analizati sumele de care beneficiaza alte categorii, o sa constatati ca un parlamentar cu sase mandate primeste de trei ori mai putin decat ia un judecator, un procuror sau un politist. Indiferent de cate mandate ai, de la trei in sus aceasta indemnizatie are aceeasi valoare. Trece putin peste 10.000 de lei, aceasta e indemnizatia maxima de care beneficiaza un parlamentar cu cel putin trei mandate.

Sigur, nu se poate spune ca in lumea asta exista oameni pe care nu-i intereseaza banii, insa nu banul este cel care intotdeauna te motiveaza sa sustii un asemenea demers juridic, ci modul in care se pune problema vizavi de o demnitate atat de inalta cum e cea de parlamentar in Romania. Apar un principiu, daca vreti, si o solidaritate cu colegii mei.

Principiul unei demnitati extrem de inalte care a cazut intr-un ridicol si o dizgratie totala la nivelul acestei tari. Demnitatea aceasta de parlamentar trebuie intr-un fel sau altul sa-si recastige prestigiul. Nu prin pensii speciale isi castiga credibilitatea, e adevarat, dar a fost dusa in derizoriu inclusiv de cei care astazi detin demnitatea de senatori si deputati”, a declarat fostul parlamentar PDL Ioan Oltean pentru PressOne.

Teodor Melescanu a implinit in martie 80 de ani. Ultima functie importanta pe care a detinut-o a fost cea de presedinte al Senatului, cu sustinerea PSD, in toamna lui 2019. Intr-o declaratie de avere publicata in acel an, aparea detaliul ca Melescanu incasa pe langa salariu si pensie de la MAE, aproape 9.000 de lei pe luna. Pentru activitatea parlamentara, pensia lui trecea de 10.000 de lei.

Melescanu, alaturi de mai multi fosti colegi, printre care Petre Roman, Doru Badulescu, Daniela Aprodu-Buruiana sau Minodora Cliveti, s-a adresat Tribunalului Ilfov, actionand in instanta Camera Deputatilor si Secretarul General al CD, respectiv Senatul si Secretarul General al acestei institutii, pentru anularea actului normativ prin care si-au pierdut pensiile speciale. Dosarul a fost inregistrat la data de 14 aprilie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.