Mircea Draghici, fostul trezorier al PSD, a fost incarcerat joi la scurt timp dupa ce ICCJ l-a condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare.

„In ziua de 1 iulie a.c., politistii Serviciului Investigatii Criminale Arges – Biroul Urmariri din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Arges au pus in executare un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea, privind un barbat de 55 de ani, din Pitesti, condamnat la pedeapsa inchisorii pentru cinci ani, ca urmare a savarsirii infractiunilor de delapidare si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Barbatul a fost depus la penitenciar”, a anuntat Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Arges.

Draghici a ajuns la penitenciarul Colibasi.

Fostul trezorier al PSD, Mircea Draghici, a fost condamnat definitiv, joi, la 5 ani de inchisoare cu executare de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Completul de cinci judecatori a mentinut astfel sentinta din prima instanta, din octombrie 2020.

In octombrie 2020, Mircea Draghici a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la cinci ani inchisoare cu executare pentru ca a folosit subventiile primite de PSD de la AEP pentru a-si cumpara o vila. Potrivit deciziei instantei, Mircea Draghici a primit 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate si 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de delapidare.

Pe latura civila, instanta a constatat ca Partidul Social Democrat nu s-a constituit parte civila in cauza, adica a refuzat sa recupereze banii furati de Draghici.

Astfel, judecatorii au dispus atunci doar confiscarea sumei de 19.000 euro de la Mircea Draghici.

Conform DNA, in perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018, Mircea Draghici, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenita din subventia acordata partidului de catre Autoritatea Electorala Permanenta pentru a-si cumpara un imobil in cartierul Pipera, orasul Voluntari, judetul Ilfov.

Cu acesti bani, Draghici a acoperit partial, in proportie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subventii a sumei respective a fost disimulata prin incheierea unui contract de inchiriere din care reiesea ca banii respectivi ar fi platiti de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

„In acest sens, in cursul lunii februarie 2018, in exercitarea functiei de trezorier, inculpatul, impreuna cu o persoana din familie, a negociat si a convenit sa achizitioneze, de la un vanzator, un imobil cu valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite, in parte, cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii.

In ziua de 15.02.2018, au fost incheiate doua contracte: o promisiune de vanzare cumparare intre vanzatorul imobilului si persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (platita din fonduri proprii), dar si un contract de inchiriere intre acelasi vanzator si formatiunea politica (care practic ii asigura vanzatorului imobilului ca va incasa diferenta pana la valoarea reala de peste 500.000 euro, din subventiile primite de partid).

Contractul de inchiriere fusese incheiat pentru o perioada de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totala a chiriei de 380.000 euro urmand a fi achitata timp de 18 luni.

In realitate, spune DNA, intreaga contravaloare a contractului a fost achitata in avans, intr-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subventia acordata formatiunii politice in baza Legii nr. 334/2006, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

„Dupa declansarea controlului de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la utilizarea subventiilor de formatiunea politica in cadrul careia inculpatul indeplinea functia de trezorier, a fost reziliat contractul de inchiriere, precum si promisiunea de vanzare-cumparare si au fost restituite sumele de bani incasate cu titlu de chirie si pentru achizitionarea imobilului. Intr-un alt context, in aceeasi calitate de trezorier al unui partid, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti, inculpatul Draghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupe) cu o valoare de 324.800 lei, fara incasarea contravalorii acestuia la momentul instrainarii.

Concret, data de 10.07.2017, formatiunea politica, prin trezorier, a cumparat autoturismul anterior mentionat, iar dupa numai cateva zile, autoturismul ar fi fost vandut unei persoane din familia trezorierului, insa contravaloarea acestuia nu a fost incasata de partid la data instrainarii bunului. Banii pentru autoturism au fost platiti abia la data de 23.08.2018”, precizeaza DNA.

Sursa știre : Aktual24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.