La capătul unei ulițe din comuna Probota, județul Iași, locuiește Valentin, un bărbat în toată firea, de 44 de ani, dar care nu a avut niciodată un loc de muncă, trăiește din alocația copiilor și ajutorul social, potrivit Stirileprotv.ro.
Lunar, încasează de la stat un venit total de puțin peste 1.000 de lei. Bani suficienți, spune el, cât să ducă o viață decentă, la țară. A fost la cursurile organizate de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar la final a luat și notă mare.
Întrebat ce a învățat la curs, Valentin Leonte a răspuns: “Când se montează vaca, când se montează purcelul, la ce dată umblă, la câte luni, despre agricultură, când se seamănă, când se recoltează, cu ce se stropește”.
Cât despre căutarea unui loc de muncă, bărbatul a spus că o să o facă dacă va fi nevoie.
Nicoleta are 2 copii mici. Si, la fel ca vecinul ei, nu a avut vreodată serviciu. Dar nici nu intenționează să își caute.
Nicoleta Bejinaru, asistat social: “În oraș. Dacă mă duc în oraș, nouă ne ia naveta 300 de lei pe lună. În afară de mancarea mea de acasă. Eu am 2 copii minori, mici, care merg la școală. Nu putem trăi la țară fără un animal pe lângă casă. Cât salariu ne dă nouă, acolo? Un salariu de nimic, unde să mă duc? Trăim din ajutorul social și alocația copiilor, de acolo mâncăm, îmbracăm copiii pentru școală”.
Femeia spune că până acum a lucrat doar cu ziua.
Cu 4 copii, toți minori, Mihaela se plânge că nu își poate căută serviciu, din motive de sănătate. Femeia spune că trăiește din ceea ce muncește prin sat.
Întrebată dacă este dispusă să meargă la Iași să își caute loc de muncă, femeia spune că dacă ar avea transport s-ar duce.
Elena Pintilie, asistat social: “Ne-a învățat cum să tundem oaia, când umblă”.
Totuși, femeia nu are oi.
“Nu am, dar dacă așa scria acolo, noi trebuia să răspundem, nu? Am luat 7-8 (la test-n.red)”, a spus ea, precizând că nu știe ce să facă cu diploma obținută.
Inspectorii de la forțele de muncă au instruit peste 200 de oameni din mediul rural, cei mai mulți din comuna Probota. Au făcut cu ei în special cursuri din domeniul agricol și zootehnie.
Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt AJOFM Iași: ”Aceste cursuri s-au adresat persoanelor beneficiare de venit minim garantat, care nu au o ocupație și după terminarea acestui curs, ele vor avea o șansă mai mare de angajare. Cine refuză să urmeze cursurile oferite gratuit de statul român riscă să rămână fără ajutorul social, care poate ajunge și la 500 de lei lunar”.
Toti romanii care se lauda cu castiguri de zeci de mii de euro in Waldkraiburg, cu cumparatul caselor, sunt toate neadevaruri…! Si aici castigi 1500-2000 de Euro neto pe luna daca ai noroc, sa gasesti un loc de munca und transpiri de nu iti mai trebuie sauna.